Росія приховує свій

Росія приховує свій "рукотворний Чорнобиль" - Гончар

Укрінформ
Російська влада приховує масштаби та причини викиду радіації, який стався у вересні-жовтні на Уралі. А для відволікання уваги від власного "рукотворного Чорнобиля" поширюють фейки про "новий Чорнобиль в Україні".

Про це написав у Facebook президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Інцидент з масштабним викидом ізотопу рутенію ще не вичерпаний, усе тільки починає вилазити. У Росії півтора місяця робили вигляд, що нічого не трапилось. "Росатом" вкотре запевняє "представителей СМИ и общественность, что все атомные объекты Госкорпорации "Росатом", включая энергоблоки АЭС, работали и работают в штатном режиме". Якщо звучать подібні заяви, то їх слід розуміти з точністю до навпаки - значить щось приховують. А щоб відволікти увагу від власного рукотворного Чорнобиля поширюють фейки про "новий Чорнобиль в Україні", який, мовляв, може бути спричинений використанням палива виробництва Westinghouse", - йдеться у повідомленні.

Гончар нагадав свою статтю на початку листопада, в якій він вказував на проведення Росією чергової інформаційно-психологічної спецоперації, спрямованої на зрив американсько-української співпраці в атомній сфері, дискредитації України та залякування Європи і світу "новим Чорнобилем". Експерт також попереджав, що росіяни можуть вдатися і до реалізації на практиці сценарію "нового Чорнобиля" через кібервплив, ймовірним замовником якого може бути "Газпром", а виконавцями - хакерські організації, пов’язані з МО та спецслужбами РФ. 

Говорячи про викид радіації на Уралі, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" зазначив, що наразі причина до кінця не з'ясована, вона точно не в царині ядерної енергетики. "Але це ніяким чином не применшує масштаб інциденту - викид та поширення на пів-Європи ізотопу рутенію-106 і, швидше за все, десь на ВО "Маяк". Це інцидент у ядерно-промисловому комплексі. Тим більше, там, де вже був одного разу в 1957 році ядерний катаклізм з серйозними наслідками - такий собі атомно-промисловий провісник Чорнобиля - Киштимська аварія (Челябінськ-40)", - написав він.

Читайте також: Greenpeace вимагає розслідувати викид радіації на Уралі

Як відомий експерт в енергетичній галузі, Гончар також зауважив, що стан справ в російському атомно-енергетичному секторі нічим не кращий, аніж в ядерно-промисловому.

"20 вересня 6-й "іноваційний", "постфукусімський", "покоління 3+" енергоблок з реактором ВВЕР-1200 на Нововоронезькій АЕС зупинено для ремонту на 2 місяці, нібито планово-попереджувального. А він менше року до цього введений в експлуатацію і вже зупинявся на ремонт на 15 день після виходу на повну потужність! Уявляю, що буде з такими ж ВВЕР-1200 на АЕС "Пакш" в Угорщині, на "Ханхіківі" у Фінляндії, на "Аккую" в Туреччині, Островецькій АЕС в Білорусі, на 7-му блоці тієї ж Нововоронезької АЕС",  - зазначив він.

Як повідомлялося, 9 листопада французький інститут ядерної безпеки IRSN повідомив, що європейські вчені зафіксували хмару з високим рівнем рутенію-106, яка пройшла над країнами Європи в останні дні вересня, а місце витоку — Урал.

Російська влада лише 21 листопада підтвердила витік радіації у Челябінській області, який  стався у "вересні-жовтні".

В Greenpeace звернулися до прокуратури РФ і держкорпорації "Росатом" з вимогою розслідувати можливе приховування викиду в атмосферу радіації, ізотопів рутенію-106.

Деякі експерти у зв'язку з подією згадують також аварію 1986 року на Чорнобильській АЕС. Тоді радянська влада повідомила про подію тільки через кілька днів. Опромінення зазнали близько семи мільйонів чоловік по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-