Новий бундестаг дорого обійдеться платникам податків

Новий бундестаг дорого обійдеться платникам податків

Укрінформ
Новий німецький бундестаг стане не лише найбільшим з точки зору депутатів, але і найдорожчим в історії.

Про це повідомляє у вівторок T-online з посиланням на друковану версію Bild.

"Після виборів бундестаг стане істотно більшим, що позначиться також і на вартості парламенту. Згідно із підрахунками, в наступні 4 роки витрати підскочать на суму до 300 млн євро", - йдеться у статті, де наводяться дані про розрахунки Союзу платників податків.

Далі уточнюється, що до 2021 року тягар платників податків за їхніх представників у владі зросте на "більш ніж 200 млн євро".

Зокрема, із урахуванням збільшення кількості депутатів на 79 осіб (до 709 народних обранців) на "пакетні" витрати, включаючи зарплати помічникам, щорічно буде виділятися близько 33 млн євро. Сумарно на всіх своїх помічників депутат може витрачати до 21 тис. євро на місяць.

На додаток, передбачені одноразові виплати у розмірі 12 тис. євро на рік, на які депутати можуть придбати оргтехніку, ноутбук, планшетний комп'ютер, мобільний телефон і т.д.

На відрядження по країні та за кордон - колишні майже 15 млн євро плюс півтора мільйона на нових 79 депутатів. Крім того, кожен депутат має право запросити до Берліна 2 групи складом до 50 осіб. Раніше витрати на цю статтю становили 7,4 млн євро на рік, тепер доведеться виділяти додатково ще 750 тис.

Що стосується зарплат, то німецький депутат отримує близько 9,5 тис євро на місяць, а крім того, неоподатковувану податком суму в 4318 євро.

Читайте також: СДПН відкинула пропозицію Меркель розпочати переговори про коаліцію

Показовим є те, що доведеться платити і колишнім депутатам. Таких "бійців", що втратили мандати, у партій правлячої (ще поки) коаліції - ХДС/ХСС та СДПН - 105 осіб. Їм протягом 18 місяців виплачуватимуть їхню парламентську зарплатню, а після закінчення терміну - пенсію у розмірі 1 тис. євро на місяць. До теперішнього часу платникам податків це обходилося у близько 55 млн євро.

Збільшення кількості тих, що пройшли до парламенту партій означає збільшення і кількості фракцій. Кожна фракція отримує 411 313 євро на місяць, а крім того, додатково 8586 євро на кожного депутата. Опозиційним фракціям належить ще і 15-відсоткова надбавка. У минулому, 66-му скликанні бундестагу це все обходилося в 88 млн євро на рік, із урахуванням появи двох нових фракцій та згаданих 79 депутатів, витрати зростуть на близько 20 млн євро на рік.

Якби парламент був "нормального розміру" (598 депутатів - по 2 мажоритарників і за партійними списками від кожного із 299 виборчих округів), то вистачило б 442 млн євро. Але у Німеччині існує складна система перехідних і додаткових мандатів, так що ніколи наперед не відомо, скільки осіб проходить до нового парламенту.

Союз платників податків назвав новий парламент XXL-Bundestag.

Як повідомляв Укрінформ, вибори, що пройшли 24 вересня, стали найдорожчими у історії ФРН - 92 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-