ЄС не виконує зобов'язань щодо підтримки біженців у Туреччині - Ердоган

ЄС не виконує зобов'язань щодо підтримки біженців у Туреччині - Ердоган

Укрінформ
Міжнародна спільнота, особливо ЄС, не виконують своїх зобов'язань щодо підтримки біженців з Сирії та Іраку, які перебувають на території Туреччини.

Про це під час 72-ї Генасамблеї ООН в Нью-Йорку заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, передає кореспондент Укрінформу.

“Туреччина приймала й надалі здійснюватиме усі доступні кроки, які дозволить нам врегулювати сирійську кризу, а також припинити потік біженців, який спрямований до Європи... Хочу підкреслити, що ми не отримали достатньої підтримки від міжнародного співтовариства, особливо від ЄС, у рамках тих зусиль, які ми здійснюємо щодо підтримки біженців”, - заявив Ердоган.

Читайте також: Обидва кандидати в канцлери ФРН не бачать Туреччину в Євросоюзі

Він наголосив, що на території Туреччини зараз перебувають 3 млн сирійців та понад 200 тис. іракців, яких Анкара повністю забезпечує усім необхідним.

Ердоган підкреслив, що витрати держави та неурядових турецьких організацій для допомоги біженцях перевищили загалом 30 млрд дол. США. Натомість, ЄС надав допомогу в розмірі лише 820 млн євро з обіцяних загалом 6-ти млрд євро. Загальна допомога від міжнародної спільноти по каналах ООН склала 520 млн дол. США.

“Я закликаю країни і міжнародні організації, які поклали всю турботу за 3,2 млн людей на плечі Туреччини, виконати свої зобов'язання”, - наголосив Ердоган.

Читайте також: Туреччина залишається союзником НАТО попри російські С-400 - речник Ердогана

Він також дорікнув, що зараз немає єдиного фронту боротьби проти “Ісламської держави”, а тому “кожен використовує IДІЛ у своїх цілях”.

Торкаючись ситуації на Південному Кавказі, Ердоган наголосив, що необхідно відновити територіальну цілісність Азербайджану та Грузії.

“Потрібно здійснити додаткові заходи для розв'язання конфліктів в Нагорному Карабаху, Абхазії та Південній Осетії”, - констатував президент Туреччини.

Читайте також: МЗС Німеччини: Туреччині не увійти до ЄС з Ердоганом при владі

Ердоган також звинуватив країни Заходу у тому, що вони нічого не роблять для припинення ксенофобії, расизму і розповсюдження ворожості до ісламу. Він зауважив, що необхідно реформувати ООН, щоб ця міжнародна організація мала “справедливу і транспаранту структуру” та відповідала вимогам часу.

“Ми пропонуємо розширити склад Радбезу ООН до 20-ти членів, кожен з яких матиме аналогічні права і повноваження, і який працюватиме два роки. Натомість, половина цього членського складу змінюватиметься щороку”, - зазначив президент Туреччини.

Читайте також: Майже 130 країн виявили бажання реформувати ООН

Він додав, що лише за таких обставин ООН зможе оперативно реагувати на труднощі, які виникають у різних кутках планети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-