В ООН стурбовані розгоном протестів у Венесуелі

В ООН стурбовані розгоном протестів у Венесуелі

Укрінформ
Влада у Венесуелі широко застосовує силу для придушення акцій протесту. Демонстрантів затримують і катують. Представники сил безпеки вриваються у будинки і в інший спосіб порушують права людини.

Про це повідомляють експерти Управління ООН із прав людини, які опитали очевидців, інформує Центр новин ООН

«Очевидці розповідають про те, що сили безпеки без попередження застосовують проти учасників антиурядових демонстрацій сльозогінний газ і дріб», - заявила представниця Управління Равіна Шамдасані.

Деякі групи демонстрантів також вдаються до насильства, нападаючи на співробітників служби безпеки, йдеться у звіті.

«Окремі демонстранти вдаються до насильства. Влада має реагувати на ці протести відповідно до міжнародного права у сфері прав людини. Окремі випадки прояву насильства вимагають реакції влади, проте дії невеликої групи людей не повинні призводити до придушення всього протестного руху», - сказала Шамдасані. 

Відзначається, що експерти Управління не змогли потрапити до Венесуели, оскільки влада цієї країни не відповіла на запит ООН. Правозахисники готували свій звіт, перебуваючи у сусідніх країнах, зокрема, у Панамі. Повну версію їх доповіді буде опубліковано наприкінці серпня.

У свою чергу повідомляється, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш уважно стежить за розвитком подій у Венесуелі. Він стурбований тим, що подальша ескалація напруженості може ускладнити пошук мирного шляху розв'язання проблем, що стоять перед країною, йдеться в заяві, з якою від імені глави ООН виступив його прес-секретар Стефан Дюжаррік.

«Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш переконаний, що кризу у Венесуелі можна подолати за допомогою односторонніх заходів - він вимагає політичного рішення, заснованого на діалозі і компромісі», - йдеться в повідомленні.

У цей критичний момент історії країни генсек ООН також закликав всіх жителів Венесуели докласти максимум зусиль для зниження напруженості і сприяти налагодженню політичного діалогу.

Читайте також: В ООН закликали Мадуро припинити насильство у Венесуелі

Як повідомлялося, раніше Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликав Каракас зупинити тиск на парламент і припинити переслідування протестувальників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-