Якщо не допомогти Україні з відбудовою, кількість біженців зросте в рази - Мінінфраструктури

Якщо не допомогти Україні з відбудовою, кількість біженців зросте в рази - Мінінфраструктури

Відео
Укрінформ
Партнери України розуміють потребу починати допомагати їй у питанні відновлення зараз, кола війна ще триває, адже в іншому випадку вони зіткнуться з черговою хвилею біженців.

Про це в коментарі Укрінформу сказала заступниця міністра інфраструктури України Олександра Азархіна на полях підготовчої конференції «Створення можливостей, будування моменту: трансформативна міська реконструкція України», яка проходить 6-7 березня в Берліні.

Питання – чи відбудовувати прямо зараз, чи ні – не стоїть, підкреслила Азархіна.

«Якщо зараз не буде підтримки хоча б базової відбудови, то кількість біженців з України зросте в рази. Наші партнери це насправді розуміють, що тут не можна підходити зі суто ринкових підходів», - відповіла вона на запитання, як уряд переконує партнерів вкладати гроші зараз без гарантій того, що завтра новозбудоване може бути знову зруйноване.

«Наша робота як українського суспільства, уряду – це займатися відбудовою вже зараз, оскільки ми говоримо про населення, яке залишається в країні і якому потрібно забезпечити доступ до базових послуг», - пояснила Азархіна.

Вона зазначила, що не можна все зробити без широкого залучення приватного капіталу та звернула увагу на необхідність продовження реформ. Заступниця міністра послалася на дослідження Світового банку, яке показало, що якщо Україна проведе реформи, з усієї потрібної на відбудову України суми буде можливість залучити 130 млрд доларів приватного капіталу. Але якщо реформи не будуть проведені - 70 млрд.

Азархіна висловила велику подяку колегам з Міністерства будівництва, житла та містобудування ФРН, які запросили учасників з України та Німеччини, а також міжнародних структур (загалом близько 180 людей), зокрема, з експертного середовища інших країн.

«Впевнені, що ми робимо тут речі, які потрібні не для якогось віддаленого майбутнього, але вже зараз. Адже відбудова та стійкість нашої країни, стійкість фронту дуже пов’язані», - підсумувала заступниця міністра.

Вона нагадала, що Україна після Євромайдану за підтримки партнерів проводить конференції, присвячені реформам – URC. З початком повномасштабного вторгнення розпочалась нова серія конференцій, яка присвячена не просто реформам, але й відбудові нашої країни. Перша така відбулась влітку 2022 року в швейцарському Лугано, друга – в Лондоні, наразі готується конференція в Берліні.

Німецька команда, представники уряду дуже активно взялися за підготовку цього заходу, який відбудеться в середині червня. «Німецький процес» відрізняється бажанням приймаючої сторони бути максимально конкретними, бажанням показати максимальну кількість історій успіху, а такі є, а також зробити конференцію насправді всеосяжною, до якої залучено буквально все суспільство, - додала Азархіна.

На червневій конференції фокус буде зроблено на громадянському суспільстві, на децентралізації та участі громад і регіонів, а також приватного капіталу та бізнесу.

Фокус нинішньої конференції – на урбаністиці, містобудуванні, на тому, чим безпосередньо опікується будівельна галузь - на житлі, на соціальній інфраструктурі.

Читайте також: Греція планує зосередити програми з відбудови в Одесі

До роботи форуму долучився онлайн віцепрем’єр, міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-