У Берліні стартувала конференція з відбудови України

У Берліні стартувала конференція з відбудови України

Фото
Укрінформ
Німеччина підтримує та підтримуватиме Україну на шляху відновлення – як на рівні держави, так і на рівні муніципалітетів і комун.

Про це заявила міністерка житла, міського розвитку та будівництва ФРН Клара Гейвіц на конференції «Створення можливостей, будування моменту: трансформативна міська реконструкція України» 7 березня в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми стоїмо на вашому боці зараз і будемо стояти на вашому боці під час відновлення. Воно буде тривалим і потребуватиме багато зусиль. Сьогодні ми посилаємо знак Україні: не втрачайте мужності, не втрачайте сили духу, ми підтримуємо вас всіма силами», - сказала Гейвіц.

Вона нагадала, що Німеччина наразі є на другому місці за обсягами підтримки, яка надається Україні, в світі та на першому – в Європі, але визнала, що в німецькому суспільстві є відчуття, що «в деяких питаннях» можна було б посилити та прискорити допомогу.

Гейвіц зазначила, що Німеччина з її досвідом хоче полегшити процес відбудови міст, яке має відбуватися «швидко, дешево та екологічно», а також стало. Конференція є доброю платформою для того, щоби визначити, в яких галузях німецькі партнери можуть підтримати українських друзів найкраще, переконана вона.

З тим, що Україна потребує «не просто відновлення, але перезавантаження», погодився віцепрем’єр-міністр з питань відновлення, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, який взяв участь у конференції онлайн.

Політик підкреслив, що відновлення потребуватиме багато міст і сіл, і нагадав, що за оцінкою Світового банку, підготовленою спільно з урядом України, Єврокомісією, ООН, за 2 роки повномасштабної війни сума прямих збитків становить близько 152 млрд дол., загальні ж потреби на відновлення сягають 500 млрд дол.

Віцепрем’єр поінформував про розроблений і впроваджений державний реєстр зруйнованого та пошкодженого майна. Станом на лютий 2024 року в ньому верифіковано інформацію про понад 280 тисяч пошкоджених об’єктів, майже 50 тис. громадян отримали допомогу на відновлення житла. Фінансування з державних і приватних джерел має бути максимально прозорим, додав він.

«Ключовим питанням забезпечення відновлення та сталого розвитку регіонів і громад є встановлення прозорого, підзвітного та інклюзивного підходу», - зазначив міністр. За його словами, Україна враховує досвід об’єднання Німеччини в 1990-х роках і Польщі у 2000-х під час її євроінтеграції.

Читайте також: Держдеп США і Фонд Маршалла анонсували ініціативу з відновлення українських міст

Нинішня конференція є одним з кроків до підготовки великої конференції з відновлення, яку Берлін проведе в червні цього року.

Німеччина взяла «шефство» над відновленням Чернігівської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-