Країни G7 примусять Росію заплатити за післявоєнне відновлення України

Країни G7 примусять Росію заплатити за післявоєнне відновлення України

Заява
Укрінформ
Лідери країн «Групи семи» висловили намір притягнути росію до відповідальності за злочини, скоєні в Україні, та примусити країну-агресора сплатити за відновлення усього, що було зруйновано війною.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві G7 щодо України, текст якої оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Не має бути жодної безкарності за воєнні злочини та інші звірства, у тому числі за російські атаки проти мирного населення та цивільної інфраструктури. Ми визнаємо зусилля, що були зроблені під час організованої урядом України міжнародної конференції «Об’єднані заради справедливості», та нагадуємо про Декларацію Бучі, що закликає до відповідальності за найбільш серйозні злочини, за міжнародним правом, що були скоєні на території України», - зазначається в документі.

У цьому контексті лідери країн G7 підтримали зусилля зі створення механізмів для притягнення злочинців до відповідальності, у тому числі через Міжнародний кримінальний суд. Вони засудили насильницьку депортацію та переміщення українців з тимчасово окупованих територій України в Росію, у тому числі дітей, та висловили готовність надавати допомогу МКС у розслідуванні та покаранні цього злочину, як і тих злочинів, що були пов’язані із гендерним насильством.

Читайте також: Лідери G7 висловили готовність передати Україні досвід у «зеленому» відродженні

Також учасники саміту G7 заявили, що будуть продовжувати пошук шляхів, щоб примусити Росію заплатити за довгострокове відновлення України. Вони привітали рішення Ради Європи у відповідь на заклик Генеральної асамблеї ООН щодо створення Реєстру збитків, завданих Україні внаслідок агресії Російської Федерації.

«Ми будемо надалі здійснювати можливі заходи в рамках наших внутрішніх правових рамок для пошуку, затримання, замороження, вилучення та, де це буде прийнятним, - конфіскації або стягування фінансових активів тих осіб або установ, що були піддані санкціям у зв’язку із російською агресією», наголошується в заяві.

Лідери країн G7 підкреслили, що «у відповідності із нашими правовими системами, російські суверенні активи у наших юрисдикціях залишатимуться заблокованими доти, доки Росія не сплатить за збитки, завдані Україні».

Читайте також: Для фінансування відновлення України створили три джерела – депутатка

Як повідомлялося, сьогодні в Японії почався 48-й саміт «Групи семи», який триватиме до 21 травня. Його учасники розглядають шляхи забезпечення стійкості глобальної економіки, в тому числі, за наслідками пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-