Австрійським прокурорам дозволили розслідувати воєнні злочини рф в Україні

Австрійським прокурорам дозволили розслідувати воєнні злочини рф в Україні

Укрінформ
В Австрії дозволили прокурорам ініціювати розслідування воєнних злочинів, скоєних під час російської агресії в Україні; вони також зможуть брати участь у міжнародних розслідуваннях.

Відповідний наказ видала міністр юстиції Альма Цадіч, передає Укрінформ із посиланням на АРА.

«Воєнні злочинці мають знати, що будуть притягнуті до відповідальності за скоєне, зокрема на міжнародному рівні. Ми вже підтримуємо українську владу та Міжнародний кримінальний суд у розслідуванні воєнних злочинів», - заявила австрійський міністр.

Юрисдикція австрійських органів юстиції поширюється на злочини, скоєні за кордоном, лише якщо є зв’язок з Австрією, наприклад громадянство або місцеперебування злочинця чи жертви. Тепер же така можливість передбачається, якщо існує інший зв'язок з Австрією, приміром у разі прибуття біженців, щодо яких можна встановити причинно-наслідковий зв'язок з воєнним злочином.

Починаючи від березня європейські держави координують свої розслідування воєнних злочинів в Україні в межах Спільної слідчої групи, яку координує Євроюст. У ній беруть участь, зокрема, Польща, Литва, Словаччина.

«Своїм указом Цадіч тепер створює умови для участі Австрії», - зазначають в АРА.

У квітні Австрія створила у Євроюсті національний контактний пункт, до якого українська влада може звертатися з питаннями, пов’язаними з переслідуванням воєнних злочинців, зокрема щодо збору доказів чи обшуків. Крім того, наприкінці червня було підписано меморандум про співпрацю.

Читайте також: Перші справи про воєнні злочини рф в Україні можуть розглянути у Гаазі вже взимку – Bloomberg

Як повідомлялося, Австрія надала Офісу прокуратури Міжнародного кримінального суду (МКС) свого експерта та 100 тис. євро для допомоги в розслідуванні скоєних росією в Україні воєнних злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-