Russians Against War: російська діаспора провела антивоєнні акції у низці європейських країн

Russians Against War: російська діаспора провела антивоєнні акції у низці європейських країн

Фото
Укрінформ
У неділю у тридцяти країнах світу російська діаспора провела акції протесту проти війни росії в Україні. 12 червня у рф - національне свято - день росії, яке російська діаспора за кордоном оголосила днем незалежності від кремля. 

Russians Against War стало глобальним закликом і виявом позиції окремих представників російської діаспори за кордоном.

Власкори Укрінформу в Нідерландах, Польщі, Австрії, Франції та Латвії поспілкувалися з організаторами та учасниками акції протесту Russians Against War, розповіли про те як відбувалася глобальна акція.

АМСТЕРДАМ: НАМ ДУЖЕ СОРОМНО, БАЖАЄМО УКРАЇНІ ПЕРЕМОГИ

На мітинг проти режиму путіна та війни в Україні в Амстердамі на Музейній площі зібралося близько 240 людей. Вони тримали у руках плакати із написами: «путін - убивця», «Ні - війні», «росіяни проти війни», «путін - воєнний злочинець».

«У нас є альтернативний прапор - біло-синьо-білий, без червоної смуги, яка має інше значення. Ми прибрали червону смужку на прапорі, бо вона символізує кров та кров українців. Ми хочемо, щоб росія була вільною, демократичною, не тією країною, в яку її перетворив путін», - сказала в коментарі Укрінформу одна з організаторів акції Олександра Молокостова з Free Russia NL.

Організація об’єднала вчених, журналістів, айтішників, дизайнерів, які поїхали з росії через режим путіна.

«Я була залучена в опозиційній діяльності у росії з 2010 року. Тоді мені було 17 років. Я навчалася, але паралельно я працювала у штабі Навального. Однак після анексії Криму зрозуміла, що якщо хочу мати можливість говорити, виступати на мітингах, вільно висловлювати свої думки, то маю поїхати з росії, інакше б у росії мене б посадили за ґрати. Я навчалася в Нідерландах. Працюю в ІТ-компанії та займаюся волонтерством. Ми також запустили проект допомоги українцям, які були вимушені покинути свої домівки через війну», - розповіла Молокостова.

Учасники акції протесту виступали українською, російською, білоруською, нідерландською, англійською, естонською. Кожен розповідав свої історії того, як опинився в Нідерландах та який досвід мав з росією. Організація Free Russia NL була заснована у січні 2021 року після отруєння Олексія Навального. Учасники акції, які є громадянами росії, також наголошували, що їм дуже соромно за все, що відбувається, та бажали перемоги Україні. Також мітингувальники закликали росіян не зважати на залякування та боротися за вільну та демократичну росію.

Антипутінська акція в Амстердамі/Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

ВАРШАВА: РОСІЯНИ ПОВИННІ БОРОТИСЯ З БРЕХУНАМИ У КРЕМЛІ

У центрі Варшави близько сотні росіян та білорусів зібралися на акцію протесту проти режиму путіна в рф. Багато з них тримали в руках біло-синьо-білі прапори, на місці акції також було розгорнуто такий же прапор великих розмірів. Крім того, учасники тримали біло-червоно-білі прапори білоруської опозиції та українські прапори. На акцію прийшли також білоруські анархісти з чорними прапорами.

Учасники акції тримали плакати з написами: «Руський воєнний корабель, іди на …», «Крим, Донецк, Луганск, Херсон, Маріуполь – це Україна», «Ні війні!», «путін – ганьба росії», «росія буде вільною», «путлер капут», «путін - чорт» та скандували гасла: «росія буде вільною», «Ні війні», «росія без путіна».

Учасники акції у Варшаві підкреслювали, що вони підтримують Україну, яка мужньо бореться проти російської агресії, та наголошували, що опозиційним силам в росії треба консолідуватися і розпочати антивоєнні протести.

Активісти підкреслювали, що зараз росіяни повинні боротися з брехунами у кремлі, які маніпулюють усім світом і ведуть війну проти своїх сусідів. Вони вважають, що перемогти путіна, брехню і маніпуляцію росії можна лише тоді, коли всі росіяни за кордоном і всередині країни об’єднаються і віритимуть у те, що демократичні цінності є найважливішими.

Демонстранти також подякували європейським країнам, зокрема, Польщі, країнам Балтії та Німеччині, які видають гуманітарні візи громадянам рф, які незгодні з політикою путіна.

На акцію прийшла група українок з синьо-жовтими прапорами, які, зокрема, тримали в руках плакат з написом «Кохайтеся чорнобриві, та не з москалями».

Антипутінська акція у Варшаві/Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

ВІДЕНЬ: ПРОТИ ВІЙНИ, АЛЕ З ВИВОДОМ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬК З КРИМУ ЩЕ НЕ ВИЗНАЧИЛИСЯ

У Відні близько 40 людей зібралися у центрі міста на Площі прав людини, тримаючи в руках антивоєнні плакати та «альтернативний прапор рф». У перерві між виступами із засудженням розв’язаної кремлем війни проти України та придушення інакомислення в країні у т.ч. антивоєнних протестів, вони викрикували гасла: «Росіяни проти війни», «Зупиніть війну», «Зупиніть путіна».

«Ми – з росії, і для нас війна не є припустимою. Війна, яку росія розв’язала проти України. Ми – за негайне припинення бойових дій в Україні. Крім того, ми не можемо залишатися байдужими до тих переслідувань, яких зазнають усі, хто виступає проти війни в росії. І тому ми висловлюємо нашу солідарність не лише з народом України, а й з тими, хто затриманий у росії за мирні антивоєнні протести», - заявив організатор акції у Відні Петро Петренко.

Водночас представник російської громади ухилився від відповіді на пряме запитання кореспондента Укрінформу про те, чи підтримує він відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, включаючи Крим.

«Ми – за виведення російських військ з території України. З приводу інших питань – тут різні є думки. І я не можу говорити за інших людей», - заявив він.

Також Петренко не став говорити й свою особисту думку з цього приводу: «Я не вважаю, що зараз доцільно мені про це говорити».

Антипутінська акція у Відні/Фото: Василь Короткий, Укрінформ

СТРАСБУРГ: ПОКИ ХОДЖУ, ПОКИ ДУМАЮ І БАЧУ, ВИСТУПАТИМУ ПРОТИ ВІЙНИ

У Страсбурзі представники російської громади на площі Клебер провели антипутінський мітинг, лейтмотивом якого став заклик об'єднатися за переконаннями незалежно від національності.

Зібралося близько 20 учасників акції протесту. Організатор акції Марія Чорних живе у Страсбурзі чотири роки та працює викладачем російської та англійської мов, розповіла Укрінформу, що окрім самої акції протесту, її учасники також збирають кошти на допомогу Україні та передадуть їх у Червоний Хрест.

«Ці акції ми проводимо з початку війни, організовували мітинги раз на два тижні. Тепер потік людей та активність потроху вичерпується, оскільки це ті самі люди, росіян у Страсбурзі обмежена кількість. Але я сподіваюся, що люди братимуть участь, у тому числі й у зборі коштів, щоб було видно, що наші дії не лише символічні», - сказала Чорних.

Ще однією метою заходу є популяризація сайту, де можна зробити пости з пропозиціями передати переселенцям з України якісь предмети або необхідні речі. Відповідні брошури учасники акції роздавали перехожим.

Інша учасниця Маріка Кадакас, яка спеціально приїхала на мітинг з німецького міста Кель, заявила: «Поки ходжу, поки думаю і бачу, виступатиму проти війни».

Сама вона із москви, наполовину росіянка, наполовину естонка.

«Живу тут дуже давно, але не можу без сліз бачити та чути новини про цю війну. Щодня у Фейсбуці, слухаю кожну новину, слухаю Фейгіна та Арестовича. Хтось із подруг мене засуджує, дивуються: Ти що, за українців? Я говорю: Так, я за українців. І за мир», - каже Маріка Кадакас.

Ще один учасник акції - Юрій Філь вважає війну абсурдною та вірить в перемогу України.

«Всі путінські, пєсковські, лавровські цілі зрозумілі, люди заморочені цією пропагандою. Звичайно, про це важко говорити, важко з цим жити. Але мені здається, що Україна переможе і сподіваюся, що це буде дуже скоро», - сказав Філь.

У свою чергу президент Асоціації CommePasse Єлизавета Грошева, яка приєдналася до акції з колегами, розповіла, що кістяк організації утворився в Центрі прийому українських біженців у Страсбурзі.

«Серед членів Асоціації й російські, й українські волонтери, і російськомовні волонтери із пострадянських країн, а ще – ельзаські, німецькі, французькі. Наша мета – допомагати біженцям з України, а також із росії – тим, хто втік від переслідувань», - сказала вона.

Асоціація намагається раз на 2-3 тижні проводити свої протестні антивоєнні акції.

Антипутінська акція у Страсбурзі/Фото: Олена Милосердова, Укрінформ

РИГА: НІ - ВІЙНІ, ТАК - ЕМБАРГО НА ЕКСПОРТ РОСІЙСЬКОЇ СИРОВИНИ

Акція протесту в Ризі, організована латвійський рух «Російський голос проти війни», пройшла навпроти посольства рф. Антивоєнна акція в латвійській столиці проходила півтора місяця тому, цього разу її назвали «Російський голос за ембарго». На плакатах серед традиційних «За росію без диктатури», «За Європу без путініZма», також «За ембарго на нафту і газ із росії».

Скандували «Мир – Україні, свободу – росії!», «Трибунал – путіну!», та «Слава Україні! – Героям слава!».

Підготували й більш наочну агітацію. Серед протестувальників поставили символічну бочку з нафтою, до якої прив'язали скелет. На звороті написали скільки в барелях нафти «коштує» нині, під час російської агресії проти України, життя українських дітей…

Загалом в акції взяли участь близько 60 активістів.

Один із лідерів латвійського «Російського голосу проти війни» Мартін Левушкан зачитав вимоги руху. Перш за все – припинення злочинної війни в Україні, повне виведення російських військ та повернення всіх тимчасово окупованих росією територій під контроль України. А також – регулярне та безперебійне постачання сучасної зброї від західних союзників. Наголосили також, що будь-які компроміси на користь росії неприйнятні та виступили за ембарго на експорт російської сировини.

Аби підкреслити всесвітній характер акції, робили прямі включення з Барселони, Стамбула та Парижа. Зокрема транслювалися звернення письменника Бориса Акуніна, Сергія Гурієва, а також балетмейстера Михайла Баришнікова. Останній для латвійської столиці особливо важливий, оскільки він рижанин.

Антипутінська акція у Ризі/Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Ірина Драбок (Амстердам), Юрій Банахевич (Варшава), Василь Короткий (Відень), Олена Милосердова (Страсбург), Олег Кудрін (Рига)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-