Зеленська закликала ВООЗ долучитися до програми психологічної допомоги постраждалим від війни в Україні

Зеленська закликала ВООЗ долучитися до програми психологічної допомоги постраждалим від війни в Україні

Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська закликала членів Всесвітньої організації охорони здоров’я проводити спільну програму з надання психологічної допомоги постраждалим від війни в Україні.

Про це вона заявила у відеозверненні на сьогоднішній сесії ВООЗ, передає кореспондент Укрінформу.

За словами першої леді, розв’язана росією війна принесла жахи, які не можливо було й уявити. “ВООЗ взяла на себе зобов’язання з захисту найважливішого — права людини на здоров’я і життя. Обидва ці права зараз порушуються в Україні”, - наголосила вона.

Як зазначила Зеленська, нині жоден українець — ані дитина, ані дорослий - не впевнений у тому, що завтра прокинеться, що ракета не влучить у його будинок. Так само й лікарі не впевнені, що машини швидкої допомоги не потраплять під бомбардування на шляху до пацієнтів.

“Наслідки цієї війни залишаться з нами, на жаль, протягом десятиріч. (...) Тому є ще одне завдання — це боротьба за психічне здоров’я нашого населення”, - зазначила дружина Президента.

Читайте також: Олена Зеленська започатковує Національну програму психологічного здоров’я українців

За її словами, після того, з чим стикнулися українці під час окупації, на фронтах, у бомбосховищах, під бомбардуваннями, їм знадобиться реабілітація, так само як і тим, хто дістав поранення фізичні.

Вона навела приклад людей, які місяцями ховалися від війни у харківському метро, де вони жили з дітьми, з тваринами, тому що Харків бомбили російські військові. Тепер, коли підземка знову розпочинає роботу, ці люди психологічно не можуть себе примусити вийти з метро.

“Так, ви можете назвати це синдромом бомбосховища, і ВООЗ, можливо, знайде назву для цього феномена, але дуже важливо зрозуміти, як зараз себе почуває велика кількість українців”, - наголосила Зеленська.

Вона зазначила, що Україна є однією з тих країн світу, які будуть відібрані у межах глобальної ініціативи ВООЗ з психічного здоров’я.

“Просто зараз разом із представниками українського уряду у співробітництві з громадянськими міжнародними партнерами ми запускаємо національну ініціативу з покращення психічного здоров’я і психосоціальної підтримки. Хочемо проводити цю програму разом з вами, спираючись на ваш досвід, розраховуємо на вашу експертну підтримку”, - сказала вона, додавши, що Україна має досягти не лише перемоги у війні, а й перемоги над болем, шоком і стресом громадян.

Дружина Президента висловила сподівання, що Україна стане прикладом зміцнення глобальної підтримки для психічного і психологічного здоров’я тих, хто пережив війну.

“Так, війна - це трагедія, але ми повинні знайти можливість творити добро навіть серед жахів війни. Скористаймося цією можливістю для того, щоб інтегрувати психологічну, психосоціологічну підтримку в усі сфери нашого життя. Ми сподіваємося на вашу підтримку. Перемагаймо разом”, - зазначила перша леді.

Читайте також: Макрон засуджує агресію рф і закликає членів ВООЗ підтримати Україну

Як повідомлялося, Всесвітня асамблея охорони здоровʼя, що вперше зібралася від початку пандемії COVID-19, проходить у Женеві 22-28 травня. Одна з тем - ситуація з охороною здоров'я на території України.

Фото: Фейсбук Олени Зеленської

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-