Більшість українців вважають, що країни Заходу можуть зупинити РФ

Більшість українців вважають, що країни Заходу можуть зупинити РФ

Опитування
Укрінформ
Абсолютна більшість українців - 52,8% вважає, що в країн Заходу є важелі впливу, які можуть змусити Російську Федерацію до завершення війни на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Як передає Укрінформ, такими є результати всеукраїнського опитування Центру суспільно-інформаційних технологій «Соціальні перспективи», проведеного спільно з Інститутом соціології НАН України.

«Абсолютна більшість респондентів (52,8%) вважає, що в країн Заходу є важелі впливу, які можуть змусити Російську Федерацію до завершення війни на Донбасі. Водночас, частка тих, хто дотримується протилежної думки, дещо перевищує третину опитаних (34,8%)», - ідеться у повідомленні.

На заході та в центрі України абсолютна більшість респондентів (близько 58%) вважають, що країни Заходу мають важелі впливу на Росію. Протилежну позицію займає близько 30% населення цих регіонів. На півдні кількість, тих хто вірить у наявність важелів впливу (47,4%), майже зрівнюється з кількістю тих, хто дотримується протилежної позиції (42,1%). А на сході відносну більшість формують вже ті, хто не бачить можливостей країн Заходу зарадити проблемі Донбасу (47,2% проти 38,4%).

В контексті політичних уподобань утворюються дві групи. Перша включає симпатиків Президента України Володимира Зеленського, лідера партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка, очільниці «Батьківщини» Юлії Тимошенко, ексголови ВР Дмитра Разумкова, очільника партії «Сила і честь» Ігоря Смешка та експрем’єра Володимира Гройсмана.

Абсолютна більшість у даній групі респондентів (від 56,6% серед виборців Разумкова до 73,1% серед виборців Порошенка) говорять про наявність важелів впливу, завдяки яким країни Заходу можуть зупинити Російську Федерацію.

До другої групи включають симпатиків співголови партії ОПЗЖ Юрія Бойка та лідера партії «Наші» Євгенія Мураєва. В даному випадку абсолютну більшість формують респонденти, які говорять про відсутність важелів впливу на Росію з боку країн Заходу. І якщо для виборців Бойка така позиція досягає 50,4%, то для виборців Мураєва – вагомих 66,1%.

«Не менш важливим за розгляд громадської думки щодо взаємодії України із Заходом є питання оцінки зусиль останнього. Переважна більшість респондентів (44,6%) вважають, що країни Заходу прикладають лише частину зусиль, які можуть зробити. Кількість тих, хто вважає, що країни Заходу майже нічого не роблять, становить 28,3%, а кількість тих, хто, навпаки, вважає, що на Заході роблять майже все, що від них залежать, – 16,9%», - зазначається в опитуванні.

Читайте також: Половина українців готові воювати чи допомагати армії

В регіональному розрізі скептичне ставлення до наявних зусиль західних країн збільшується зі сходу на захід України. Якщо в західному регіоні 20,1% говорять про відсутність зусиль і 20,7% – про максимальні зусилля, то у східному регіоні група скептиків збільшується до 42,7%, а кількість їх опонентів зменшується до 13,3%.

За віковим поділом головна відмінність виявляється між респондентами віком від 19 до 49 років, а також респондентами від 50 й більше років. Серед перших близько чверті дотримується скепсису щодо зусиль з боку країн Заходу, серед других – розмір відповідної групи збільшується приблизно до третини.

Знову ж таки, контрастними виглядають результати двох електоральних груп. До першої належать ті, хто готовий віддати свій голос за Бойка або Мураєва, до другої – інші виборці, що готові віддати свій голос за конкретного кандидата. Так, абсолютна або відносна більшість можливих виборців Зеленського (54,1%), Порошенка (52,5%), Тимошенко (54,8%), Разумкова (49,4%), Смешка (53,8%) та Гройсмана (57,9%) вважають, що країни Заходу докладають лише частину можливих зусиль задля закінчення війни на Донбасі. А кількість тих, хто дотримується полярних позицій, у цих групах є дуже близькою.

В свою чергу абсолютна більшість можливих виборців Бойка (50,0%) та Мураєва (54,8%) вважають, що країни Заходу майже нічого не роблять. Водночас, серед них приблизно кожен десятий вважає, що країни Заходу роблять усе, що від них залежить.

Опитування проводилось упродовж 6-18 лютого. Метод – CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing), або особисте інтерв'ю (F2F) за допомогою планшетів та смартфонів за місцем проживання.

Було опитано 2000 респондентів віком 18 років і старше у всіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та ОРДЛО.

Статистична похибка вибірки із імовірністю 0,95 не перевищує: ±2,3% для показників, близьких до 50%, ±1,9% для показників, близьких до 25%, ±1,3% - для показників, близьких до 10%, ±1,0% – для показників, близьких до 5%.

Як повідомляв Укрінформ, більше половини українців вважають, що на момент підписання Мінських домовленостей інших варіантів не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-