Міжнародні федерації просять МОК допустити «нейтральних» росіян і білорусів на Олімпіаду

Міжнародні федерації просять МОК допустити «нейтральних» росіян і білорусів на Олімпіаду

Укрінформ
Представники міжнародних федерацій літніх видів спорту за підтримки 209 національних олімпійських організацій звернулися до МОК з проханням надати дозвіл на участь в Іграх-2024 в Парижі «нейтральним» спортсменам, які пройшли кваліфікацію.

Про це йдеться в пресрелізі 12-го Олімпійського саміту, що відбувся в Лозанні (Швейцарія), передає Укрінформ.

«Переважна більшість спортсменів у всьому світі вважають, що атлети не повинні зазнавати санкцій за дії своїх урядів. Суворі умови під час кваліфікаційного процесу мають зберегтися й застосовуватися послідовно в усіх олімпійських видах спорту, в яких дозволено брати участь нейтральним спортсменам», - зазначила голова комісії атлетів Міжнародного олімпійського комітету Емма Терхо Олі.

Вона привітала прохання міжнародних федерацій, підкресливши, що «спортсмени були б вдячні за роз'яснення, чи зможуть нейтральні спортсмени змагатися в Парижі, а також щодо умов їхньої участі», оскільки Олімпійські ігри 2024 року наближаються.

Читайте також: Україна вітає рішення МОК призупинити членство Олімпійського комітету Росії - заява в ООН

Формулювання, використане у пресрелізі, стосується російських і білоруських спортсменів, які були виключені зі світового спорту після вторгнення РФ в Україну, а потім знову допущені під нейтральним прапором і на певних умовах.

Чиновники побоюються, що спортсмени, чиї федерації не поспішали з відновленням - наприклад, у плаванні, скелелазінні чи легкій атлетиці -  вже не матимуть часу пройти кваліфікацію до Ігор.

МОК підтвердив, що «участь таких нейтральних індивідуальних спортсменів може відбутися лише за суворих умов», викладених раніше, а саме: без гімнів і прапорів (за винятком командних видів спорту), а також за умови, що вони не підтримували активно конфлікт в Україні. Водночас система кваліфікації, розроблена міжнародними федераціями, та кількість місць, що виділяються для того чи іншого виду спорту, не будуть змінені.

Читайте також: Магучіх закликала підтримати заборону для росіян і білорусів на участь у спортивних змаганнях

Виконавча рада МОК проведе засідання 18 січня, та з 19 по 21 березня 2024 року. Очікують, що саме в ці дати спортивні функціонери ухвалять остаточне рішення щодо участі росіян і білорусів в Олімпіаді.

Як повідомлялося, у жовтні 2023 року виконком МОК ухвалив рішення про призупинення членства Олімпійського комітету Росії, який включив до свого складу регіональні організації з окупованих територій України.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-