Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 16

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 16

Укрінформ
НАТО безпосередньо втрутиться у війну, якщо Росія перейде одну з двох червоних ліній. Долар по 40, але не варто боятися валютних коливань. 

У випуску:

  • НАТО реагуватиме введенням своїх військ, якщо Білорусь стане учасником воєнного театру
  • Що утримуватиме курс долара 
  • Україна вийшла на довоєнні показники експорту 
  • Українці відкривають бізнеси і вкладають у військові облігації в «Дії» 
  • «Сталева мрія»: як Україна планує відновлювати захоплені росіянами міста
  • Посівна навіть там, де проходив «нуль»
  • За програмою «єВідновлення» погодили виплати для понад 65 тисяч українців
  • Додаткова надбавка до пенсії за віком має нюанси
  • Ощадбанк вводить ідентифікацію через відеодзвінок для переселенців
  • Українська влада не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону
  • Дослідники виявили 12 тем, які росіяни поширюють через проплачену рекламу у Фейсбуці

Союзники

Велика Британія дозволила бити її зброєю по РФ, а також готує нову угоду з Україною про 100-річне партнерство в усьому спектрі відносин.

Президент Макрон сказав, що за певного розвитку подій він не виключає відправлення в Україну європейських наземних військ.

Україна готує ще сім нових двосторонніх безпекових угод, зокрема зі Сполученими Штатами.

Перший Саміт миру відбудеться 15–16 червня в Бюргенштоці, поблизу міста Люцерн у Швейцарії. До участі запрошені та очікуються глави держав та урядів з усіх континентів. Росія не входить до числа 160 делегацій, запрошених на мирні переговори.

Північноатлантичний альянс може задіяти 100-тисячний військовий контингент для воєнних дій проти Росії, якщо вона перетне одну з двох червоних ліній:

  1. Перша червона лінія стосується прямого чи опосередкованого втручання у війну проти України третьої сторони. Мова йде передусім про участь у вторгненні з півночі Білорусі.
  2. Друга червона лінія – воєнні провокації проти країн Балтії, Польщі чи Молдови, що можливі в період можливого сум'яття, наприклад, під час виборчих кампаній, у Європі та США.

Економічний прогноз

Від початку року долар в Україні «підріс» майже на 2 грн, сягнувши показника 40 грн. Однак допомога США у понад $60 млрд позитивно вплинула на відносну стабільність гривні навіть у середньостроковій перспективі. Як зазначається у звіті МВФ, прогнозований середньорічний обмінний курс долара в Україні 2024-го становитиме 41 грн. 

Важливим чинником стабілізації став експорт, який вийшов на довоєнні показники. У квітні Україна експортувала рекордні 13 млн т продукції; у грошовому вимірі цифра сягнула 3,3 млрд дол. Після масштабного падіння економіки - майже на 30% у 2022 році - торік почалося зростання, яке становило щонайменше 5,3%.Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%

Ще одним фактором підтвердження економічного покращення стала інформація про збільшення кількості відкритих бізнесів українцями. Так, за перший квартал 2024 року відкрито понад 74 тис. нових ФОПів, що на 33,6% більше, ніж за відповідний період торік. Більшість бізнесів відкривають на Київщині та Дніпропетровщині, а лідирують підприємці у сфері торгівлі, надання індивідуальних послуг та ІТ. Водночас українці активно вкладаються в облігації. «Військові облігації в «Дії» стали новим трендом вкладень. Так, за попередні 7 днів українці придбали в застосунку облігацій на понад 144 млн грн. 

Україна відновлюється

План «Сталева мрія Бахмут» та «Сталева мрія Маріуполь» містять концепції швидкої екологічної та економічної відбудови.

«Наша концепція здійснюється за принципом «від візуалізації до реалізації», тобто відбудова – не те, що буде завтра чи через декілька років, вона відбувається вже сьогодні. Ми маємо надати можливість громадам комунікувати з представниками фондів та влади для пошуків шляхів відбудови, а також створити платформу для цього», - розповіла Тетяна Скрипка, керівниця проєктного офісу будівельного сектору Метінвест-Смц.

Основна презентація вже відбулася, про Бахмут - у Києві та про Маріуполь - у Львові. Наступний крок – створення робочих груп, до яких увійдуть мешканці громад, де планують відбудову, та вузькоспрямовані громадські організації. 

На днях Кабмін ухвалив рішення, яке матиме вагоме значення для відновлення. Відтепер ДСНС може надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту. Це активізує сертифікацію операторів протимінної діяльності, яких наразі близько 35-ти. «Очікуємо, що буде набагато більше. Формуємо ринкове середовище у сфері гуманітарного розмінування. Максимально залучаємо приватний сектор, щоб якомога швидше очистити Україну від мінного сміття», – підкреслив глава уряду.

Разом з тим посівна не припиняється, навіть там, де проходив “нуль”. В Ізюмському районі на Харківщині аграрії вигадують способи, як обійти міни, і обробляють землю. Так, фермер Рамзан Алієв придбав два металошукачі. Також виживати допомагає аграрне кредитування, чим аграрій скористувався, узявши позику в банку. До повномасштабного вторгнення «Старт» Алієва обробляв 3 тис. га, наразі планують обробити 90%. За даними Харківської обласної адміністрації, цього року в регіоні оброблятимуть 68% від довоєнних площ, це 1,3 млн га, на 3,5% більше, ніж у 2023-му. 

Читайте також: Відбудова України - 2024

Втрачене житло

Уже 2 402 заявники успішно реалізували житлові сертифікати, придбавши нове житло замість знищеного. Найбільше заяв на отримання держпрограми компенсацій – і за пошкоджене, і за зруйноване житло – надійшло з Харківської, Київської, Донецької та Миколаївської областей.

Жителі Донеччини подали 7488 заявок на отримання держдопомоги для відновлення пошкодженого внаслідок російської агресії житла. За 4514 заявками вже ухвалено позитивне рішення та нараховано компенсації на суму 375,7 млн грн. Є приклади, коли люди, чиї будинки були зруйновані, отримали грошові сертифікати й уже купили житло за межами Донеччини. Так, один колишній мешканець Краматорська, чиє житло знищив ворог, придбав помешкання в Моршині, інший – у Києві. Одна сім'я з Курахового на отримані сертифікати купила квартиру в Дніпрі, а друга – у місті Гребінка Полтавської області.

Загалом, виплати компенсацій за пошкоджене та знищене житло за програмою "єВідновлення" погоджено для понад 65 тис. українців, з них майже 13 тис. подали заяви на отримання житлових сертифікатів, повідомили у Мінрозвитку громад, територій та інфраструктури. «Державна програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло працює майже рік. За цей час понад 86 тис. українців звернулися по допомогу на поточні та капітальні ремонти. Підтверджено виплати 52,4 тис. заявників на загальну суму 5,6 млрд грн», - ідеться в повідомленні.

Уряд допомагає громадянам

1 травня пенсіонери, які досягли 70, 75 та 80-річного віку, отримають додаткову надбавку до пенсії: для осіб від 70 до 74 років включно — 300 грн; від 75 до 79 років включно — 456 грн (фактична доплата – 156 грн); від 80 років — 570 грн (фактична доплата – 114 грн). Різниця між оголошеною надбавкою до пенсії та фактичною доплатою пояснюється тим, що надбавка з досягненням 70, 75 та 80-річного віку не підсумовується. Якщо людина вже отримувала надбавку за вік, то при черговому автоматичному перерахунку пенсії їй нарахують додаткову фактичну виплату (156 грн для 75-річного віку або 114 для 80-річного). Якщо ж пенсіонеру нараховують цю надбавку вперше, то він отримує повну виплату надбавки – 300, 456 або 570 грн відповідно до своєї вікової категорії. Важливо: доплати за віком не виплачуються, якщо пенсія перевищує 10340,35 грн.

АТ «Ощадбанк» для ВПО, за рахунками яких встановлено обмеження, запровадить ідентифікацію через відеодзвінок до контакт-центру. Для призначення відеодзвінка треба перейти за посиланням і обрати бажану дату та час. «Для відеодзвінка не потрібно вводити будь-які персональні дані та реквізити платіжної картки (повний номер платіжної картки, строк її дії, ПІН-код до неї, одноразові ОТР-паролі для підтвердження операцій з використанням платіжної картки в мережі Інтернет)», - додали в Ощадбанку, зауваживши, що потрібно користуватися виключно вказаним посиланням на офіційному сайті Ощадбанку.

Із початку старту проєкту «Армія відновлення», станом на 29 квітня 2024 року, до виконання суспільно корисних робіт залучили 118,15 тис. безробітних, найбільше - у Харківській області (21 983 направлення), повідомила Держслужба зайнятості. Серед регіонів із найбільшою кількістю залучених безробітних - Донецька (14 158 направлень), Київська (13 537), Полтавська (12 878) та Чернігівська (12 854) області, загалом доєдналися 19 регіонів. На виплату заробітної плати за участь в урядовому проєкті «Армія відновлення» вже направлено 838 млн грн.

Мобілізація

Українська влада не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. «Обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але в питаннях війни немає приємних рішень, і не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти», – наголосила вона та запевнила, що надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Чи можна оскаржити рішення ВЛК? Так, юридичні деталі виклав експерт. Особливості проходження ВЛК під час мобілізації роз’яснив адвокат Олег Леонтьєв: «Якщо огляд проведено з порушенням процедури, він може бути оскаржений». Рекомендовано звертатися до обласного ТЦК, можна також звернутися напряму до Центральної ВЛК, що розташована в Києві в головному госпіталі, й є можливість звернення до Адміністративного суду, але не пізніше шести місяців після проходження медичного огляду ВЛК. 

В Україні запрацював 19-й центр рекрутингу до ЗСУ. «Наша загальноукраїнська база вакансій має понад 10 тис. вакансій у силах оборони України по всій державі. Важлива деталь: рекрутування також можливе навіть після отримання повістки про уточнення даних», – зазначила заступниця міністра оборони Наталя Калмикова та зауважила, що центр можна відвідати анонімно і знайти інформацію про вакансії та умови служби. Вона нагадала: у центрах рекрутингу не роздають повістки, їхня функція суто інформативна. Кількість рекрутингових центрів до середини червня зросте майже до 30 – Міноборони.

Російські фейки

Дослідники виявили 12 тем, які росіяни поширюють через проплачену рекламу у Фейсбуці з метою дестабілізації ситуації в Україні. Ключовими можна вважати 4–5 тем, які стосуються ситуації на фронті, дискредитації Заходу й міжнародної співпраці України, теми мобілізації і корупції.

Харків наразі є ціллю номер один для Кремля. Росія покладається не лише на ракети та безпілотники, щоб вирішити завдання з депопуляції Харкова. Останніми місяцями РФ також розв’язала розгорнутий інформаційний наступ, який має на меті підігрівати паніку та невпевненість серед населення міста, яке перебуває під щоденними обстрілами, шляхом поєднання агресивної пропаганди та дестабілізуючої дезінформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-