Примусового повернення українців із ЄС не буде - Стефанішина

Примусового повернення українців із ЄС не буде - Стефанішина

Укрінформ
Українська влада не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю DW повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, коментуючи питання про припинення надання консульських послуг за кордоном.

«Обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень, і не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти», – наголосила Стефанішина.

Вона запевнила, що надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

Читайте також: Сікорський назвав «етично неоднозначною» можливу участь Польщі у поверненні українців додому

«Україна ухвалила закон про мобілізацію, і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації – облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення», – заявила віцепрем'єрка.

Вона також додала, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілва Йоганссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже нинішній механізм тимчасового захисту в ЄС чинний до березня 2025 року.

Читайте також: У Німеччині відреагували на рішення України не надавати консульські послуги чоловікам за кордоном

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації. Глава МЗС Дмитро Кулеба доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном.

Закон про мобілізацію, ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України, набуде чинності з 18 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-