Схема на ₴95 мільйонів в Укрзалізниці: про підозру повідомили ексраднику ОП та його співучасникам

Схема на ₴95 мільйонів в Укрзалізниці: про підозру повідомили ексраднику ОП та його співучасникам

Укрінформ
Повідомлено про підозру учасникам організованої групи на чолі з колишнім радником Офісу Президента, причетної до заволодіння 94,8 млн грн коштів Укрзалізниці.

Як повідомляв Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє у Фейсбуці.

За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ 2 – 3 квітня повідомили про підозру учасникам організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн. при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану.

Наразі повідомлено про підозру 7 учасникам групи, серед яких (посади вказано на час вчинення злочину):

  • Керівник організованої групи, радник Офісу Президента України, а в подальшому – співробітник Служби безпеки України - ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України;
  • Два учасники організованої групи - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • перший заступник директора Філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» - ч. 5 ст. 191 КК України;
  • Заступник директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • посередник, який діяв від імені компанії-постачальника (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • Співробітник Служби безпеки України - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.
Читайте також: Переплатили 11 мільйонів за інструменти: посадовців Укрзалізниці викрили на махінаціях

Слідством встановлено, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ «Укрзалізниця». У червні-грудні 2022 року керівник ОГ через підконтрольних службових осіб АТ «Укрзалізниця» забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів.

«Під час розслідування з’ясовано, що постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Крім того, як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами співучасниками використано лист Служби безпеки України «Щодо загроз державній безпеці», натомість зв’язки як компанії, яка «виграла» тендер, так і її контролера з РФ навмисно проігноровано», - зазначили в САП.

Встановлено, що трансформатори закуповувались через зареєстровану в Болгарії «фірму-прокладку» в узбецького виробника, яким частково володіють юридичні особи з країни-агресора, та перепродавались УЗ за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, Укрзалізниця зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими заволоділи учасники злочину.

Читайте також: Окремий підрозділ НАБУ розслідує корупцію в Укрзалізниці з 2015 року - Кривонос

Наразі затримано керівника ОГ та трьох інших осіб.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу Президента, яка при закупівлі трансформаторів для Укрзазлізниці заволоділа 94,8 млн грн.

Фото: НАБУ, САП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-