В Україні набув чинності закон про розширення переліку осіб, які мають право на одноразову допомогу

В Україні набув чинності закон про розширення переліку осіб, які мають право на одноразову допомогу

Укрінформ
В Україні набули чинності зміни до законодавства про одноразову грошову допомогу у разі загибелі військового та інших осіб.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Офісу омбудсмена, передає Укрінформ.

"Сьогодні набирає чинності Закон України № 3515-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо призначення і виплати одноразової грошової допомоги", який було прийнято за моєї участі. Законом розширений перелік осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) особи у зв'язку з виконанням обов’язків військової служби чи інших випадках", - зазначив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

В Офісі омбудсмена пояснили, що тепер військові, поліцейські, рядовий та начальницький склад служби цивільного захисту, держслужбовці, посадовці органів місцевого самоврядування, працівники об'єктів критичної інфраструктури можуть визначати, кому та в яких відсотках виплачуватиметься одноразова грошова допомога у випадку їх смерті або загибелі.

"Водночас незалежно від змісту особистого розпорядження право на одноразову грошову допомогу мають малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки загиблої особи", - йдеться у повідомленні.

Серед осіб, які за відсутності особистого розпорядження про відповідні відсотки мають право на отримання одноразової грошової допомоги, є: діти, у тому числі зачаті за життя загиблої особи та народжені після її смерті; діти, стосовно яких загиблу було позбавлено батьківських прав; один із подружжя, який пережив загиблу особу; жінка (чоловік), з якою (з яким) загибла особа проживали однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі (за умови, що цей факт встановлено рішенням суду).

Читайте також: Рада ухвалила закон, що забезпечує соціальний захист військових і поліцейських

До громадян, які за відсутності особистого розпорядження про відповідні відсотки мають право на отримання одноразової грошової допомоги, належать і: батьки (усиновлювачі) загиблої особи, якщо вони не позбавлені стосовно неї батьківських прав; онуки загиблої особи, якщо на момент її загибелі їх батьки загинули; утриманці загиблої особи.

Лубінець зазначив, що норми цього закону встановлюють рівні та справедливі соціально-правові гарантії для усіх членів сімей визначеної категорії осіб.

"Ми повинні забезпечити належний рівень надання соціальних гарантій для сімей наших Захисників та Захисниць", - переконаний Лубінець.

Як повідомлялося, Лубінець заявив, що неприпустимо порушувати права військових на виплати у звʼязку з пораненням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-