Схема на мільярд: ексдепутата викрили на привласненні нафтопродуктів для армії

Схема на мільярд: ексдепутата викрили на привласненні нафтопродуктів для армії

Фото, відео
Укрінформ
Правоохоронці викрили колишнього народного депутата та його спільників у незаконному привласненні і продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Встановлено, що, крім депутата, причетними є його бізнес-партнер та ще четверо спільників. Оборудки вони реалізували у 2014-2017 роках.

Унаслідок дій фігурантів державний бюджет зазнав збитків на майже 1 млрд гривень.

НАБУ, САП та СБУ оголосили підозру колишньому нардепу та його бізнес-партнеру / Фото: СБУ

Згідно з даними слідства, у 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у структур Сергія Курченка – олігарха часів президента-втікача Віктора Януковича. Завдяки політичному лобі колишнього народного депутата ці нафтопродукти були передані для реалізації профільному державному підприємству, щоб наповнити держбюджет. Останнє на той час очолювали керівники, підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

За вказівкою фігурантів посадовці держпідприємства сприяли продажу конфіскованих нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був згаданий бізнес-партнер. У подальшому нафтопродукти реалізовували на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми.

Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, державне підприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі.

Читайте також: СБУ вручила підозру чиновникам Міноборони, яких викрили на крадіжці ₴1,5 мільярда

Оборонне відомство розрахувалося у повному обсязі, проте отримало всього 1,6% «нафтопродуктів Курченка». Решта виявилося нафтопродуктами, закупленими в тієї ж групи компаній, яка зі свого боку закупила їх у Росії та Білорусі.

Джерело: СБУ

Водночас фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною, удвічі нижчою, ніж на Збройні сили України.

За версією слідства, колишній народний депутат забезпечував політичне прикриття згаданих оборудок, використовуючи для цього свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, дотичних до конфіскації «нафтопродуктів Курченка».

У 2020 році суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів і грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, увесь обсяг нафтопродуктів і всі виручені від їх реалізації кошти на той час вже були привласнені учасниками злочинної організації, а держбюджет зазнав щонайменше 967 млн грн збитків.

Читайте також: «Трубу Медведчука» остаточно повернули державі

Ексдепутату, його бізнес-партнеру та решті спільників оголошена підозра за наступними статтями Кримінального кодексу України: ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем); 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Імені ні колишнього народного обранця, ні інших фігурантів СБУ не вказала.

Водночас у Фейсбуці ексдепутат Сергій Пашинський повідомив, що із обшуками у справі про передачу «нафтопродуктів Курченка» правоохоронці завітали до його помешкання.

За словами Пашинського, у 2015 році, як чинний на той час народний депутат, він звернувся до Президента України з проханням покрити дефіцит палива ЗСУ паливом Роснафти, що «дуже сильно тоді розізлило спонсорів Януковича та їх російських кураторів».

«Через свою агентуру росіяни тоді, 10 років тому, домоглися відкриття кримінального провадження №32014100070000038 від 08.05.2014. Саме на підставі цього 10-річного провадження в мене і проводяться обшуки. Лише декілька тижнів тому «слєдком росії» звинуватив мене в початку АТО у 2014-ому році. І от зараз дивна синхронізація з боку українських слідчих… Шановні, якщо вже вирішили копнути у той період і дослідити, як я ще допоміг з передачею активів Януковича державі та ЗСУ, то зверніть увагу на спецконфіскацію сотень мільйонів доларів у бюджет», – зазначив ексдепутат.

Пашинський нагадав, що із березня 2022 року очолює Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості України.

«Мене не треба шукати чи обшукувати – за цей час я жодного разу не покидав Україну. Підприємства-учасники Асоціації виробляють безпілотники, артилерію, бронетехніку, боєприпаси, станції РЕБ та РЛС. Кожного дня ми переживаємо загибелі близьких, російські бомбардування, аудити ДАСУ. Як Голова Асоціації і координатор багатьох оборонних програм, в мене лише прохання до слідчих – не відволікайте мене Курченком, будь ласка», – додав він.

Щодо інформації про оголошення підозри, Пашинський стверджує, що дійсності вона не відповідає. «Інформація про підозру - фейк», – заявив колишній народний обранець.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні правоохоронці викрили схему розкрадання газу на 2,1 млрд грн. Підозру оголосили народному депутату Ярославу Дубневичу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-