Зеленська закликала світ активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей

Зеленська закликала світ активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей

Фото
Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська закликала країни Балтії і світу активніше долучитися до порятунку депортованих українських дітей, бо Україні самій з цим не впоратися.

Про це вона заявила, виступаючи на конференції «Російська війна проти дітей» у Ризі, передає Укрінформ.

«За останній рік світ прийняв багато важливих документів і провів багато різних заходів з порятунку українських дітей. Буквально 5 днів тому це було темою дебатів на Парламентській асамблеї Ради Європи. Але ви бачите по цифрах, що цього замало. Мусимо сказати різко і навіть недипломатично: усім треба робити більше. Одній країні цього не вирішити. Шляхи правової допомоги від світового співтовариства для України існують, і в першу чергу - це спільна розробка прозорого механізму повернення дітей, що має базуватися на відповідній резолюції Генасамблеї ООН і безпосередня участь країн у переговорах як держав-посередників. Тому що країна-терорист відмовляється іти на безпосередні перемовини з Україною», - сказала Зеленська.

Вона нагадала, що на сьогодні за два роки війни Україна змогла повернути лише 388 дітей. За її словами, такими темпами будемо визволяти їх з Росії 50 років, і це вже будуть не діти, а дорослі люди.

«Якщо здається, що це перебільшення, що не може бути такого в сучасному світі, давайте згадаємо, що це вже було і досі триває. І досі тисячі дуже літніх людей навіть зараз шукають своє коріння в Латвії, Литві, Польщі, Чехії. Це ті, кого примусово вивезли під час Другої світової війни, позбавили імен, мови. Це люди, над якими поставили жахливий експеримент. Невже через 80 років це може знову повторитися?», - зауважила Перша леді.

Читайте також: Зеленська у Латвії зустрілася з експрезидентом країни, його дружиною та українськими дітьми

За її словами, в Женевській конвенції вказано, що повернення може відбуватися як на територію держави громадянства дитини, так і на територію держав, які не є стороною конфлікту. Тому країни Балтійського регіону, які географічно близько знаходяться до агресора, на її переконання, можуть бути такими країнами.

Зеленська переконана, що все це є реальні механізми, які дозволяють повернути дітей, і Україна сподівається на активну участь у них своїх партнерів.

«Ми будемо боротися за кожну нашу дитину, за кожну нашу викрадену дитину, скільки б ресурсів для цього не було потрібно. Сподіваюсь, що світ також шукатиме спосіб для прискорення повернення, бо для дорослих немає шляхетнішого способу, щоб використати свій вплив, владу, ресурс інакше, ніж для порятунку дітей», - підкреслила вона.

Зеленська акцентувала увагу на тому, що Росія веде війну проти українських дітей усіма можливими способами, використовуючи усі злочинні механізми. Так, нагадала вона, на сьогодні відомо про 520 дітей, які загинули в Україні через війну, а кількість поранених дітей перетнула тисячу. «І це не просто травми, дуже часто це те, на жаль, що повністю змінює існування, коли в дітей попереду все життя на протезах», - сказала вона.

Крім цього, у злочинному арсеналі Росії є і згвалтування. Наймолодшою такою жертвою стала дівчинка, котрій було лише 4 роки.

Говорячи про примусово вивезених українських дітей, Перша леді зауважила, що Росія воює проти них ще однією зброєю - залякуванням, розповідями про те, що вони не потрібні Україні, приховуванням інформації, що їх шукають, зміною імен і видачею російських паспортів.

«Кожен жах війни жахливий по-своєму. Навіть якщо у дитину не влучили снаряди чи кулі, якщо її не було зґвалтовано, у кожну з 7,5 мільйона українських дітей так чи інакше влучила війна. Жодна родина у світі не готувала дитину до війни. Навпаки, ми усі обіцяємо своїм дітям життя, сповнене можливостей, самовираження. І от агресія лише однієї країни забирає у наших дітей все», - наголосила Зеленська.

Читайте також: Президент Латвії зустрівся в Ризі з українськими дітьми

Вона розповіла кілька історій українських дітей, які загинули в результаті обстрілів Росії, історії поранених дітей, що стали інвалідами на все життя, про зґвалтованих дітей і дітей, вивезених примусово до Росії, і висловила сподівання, що світ не залишиться осторонь української біди і докладе максимум зусиль, щоб допомогти.

Як повідомляв Укрінформ, агентство Reuters опублікувало масштабне розслідування про те, як російські посадовці та колаборанти викрадали українських дітей із тимчасово окупованих територій України.

За даними Єльського університету, понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років були незаконно вивезені до Білорусі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Депортація українських дітей стала причиною для видачі 17 березня 2023 року Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордера на арешт уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової та самого Володимира Путіна.

Фото: Edgars Rinkēvičs / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-