Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 2

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 2

Укрінформ
Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб посіяти невдоволення в Україні та сумніви на Заході щодо продовження військової підтримки Києва. Але російське ІПСО зазнало поразки.

У випуску:

  • Після падіння Іл-76 до моргу у Бєлгороді доправили лише п’ять тіл  - розвідка
  • Обстріл ринку у Донецьку: ЗСУ спростували звинувачення з боку Росії
  • Спам, реклама, фейки. Як російська пропаганда атакує українців у соцмережах
  • Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії
  • Житловий сертифікат: як отримати відшкодування на нове житло
  • Жителі звільнених територій отримали понад ₴755 мільйонів допомоги - Мінреінтеграції
  • Міжнародні партнери торік забезпечили близько ₴400 мільярдів видатків на соціальну сферу - Жолнович
  • Мінреінтеграції та ACTED розпочинають нову програму підтримки постраждалих від війни
  • Українці зможуть із квітня фіксувати у «Дії» втрати для міжнародного Реєстру збитків
  • Комітет Сенату США схвалив законопроєкт про конфіскацію активів РФ на користь України
  • Польща передає новий оборонний пакет для України
  • Словаччина підтримає виділення Україні €50 мільярдів з боку Євросоюзу - Шмигаль
  • Британія хоче отримати від ФРН Taurus, а натомість передати Україні Storm Shadow - ЗМІ
  • У Коаліції дронів для України вже чотири країни - доєдналися Швеція та Британія
  • Угорщина вже не проти нового військового фонду ЄС для України
  • Мінвідновлення спільно з USAID залучатимуть міжнародний бізнес до відбудови громад
  • Пошкоджений обстрілами корпус університету Каразіна в Харкові допоможе відновити Німеччина
  • США допомагають відновлювати оптоволоконні кабелі у прифронтових районах
  • У Вознесенському районі Миколаївщини розпочали відновлення залізничного мосту

СПРОСТУВАННЯ РОСІЙСЬКИХ ФЕЙКІВ

На борту літака Іл-76, який упав у Бєлгородській області не могло бути українських військових полонених. Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов звернув увагу на те, що на оприлюднених у мережі відео з місця подій не видно решток людських тіл. Водночас, за наявною інформацією, до моргу у Бєлгороді напередодні доправили лише п’ять тіл.

Ще однією російською ІПСО цього тижня стало звинувачення з боку країни-агресорки на адресу ЗСУ в обстрілі ринку в тимчасово окупованому Донецьку 21 січня, де загинули 27 цивільних. Збройні сили України офіційно заперечують це звинувачення та заявляють, що в цьому випадку бойової роботи засобами ураження не вели. 

Російська пропаганда атакує українців не тільки через новинний контент, бо відчуває слабкість свого впливу, та й ще у соцмережах, смс-розсилках тощо. Будь-яку платформу, створену для спілкування, обміну інформацією чи розваг, спецслужби РФ перетворюють на зброю проти користувачів. Це може бути фейкова реклама соціальної домомоги, смс-розсилки про "термінову евакуацію", відео українських військових або високопосадовців, створені за допомогою штучного інтелекту. Як розрізнити фейки і не вестися на "панічні атаки", пояснив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

УКРАЇНЦІ СВОЇХ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про історично населені українцями території Росії. Згідно з документом, Кабінет міністрів має розробити із залученням міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених, громадськості та внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України план дій щодо збереження національної ідентичності українців у Російській Федерації, зокрема на історично населених ними землях (на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації).

Міністерство освіти і науки, Міністерство цифрової трансформації та Фундація Олени Зеленської запустили "Коаліцію девайсів" для українських учнів і вчителів. Перша леді поінформувала, що за підтримки іноземних партнерів уже зібрано й передано для навчання близько 50 тисяч ноутбуків і планшетів. Та щоб закрити потребу, необхідно об’єднати більше ініціатив у цьому напрямі, бо 2 мільйони українських дітей, які через війну зараз вимушені навчатися онлайн.

Враховуючи певні труднощі внутрішньо переміщених осіб, особливо у зимовий період, наприклад, знайти роботу, а також іще ряд додаткових обставин, Міністерство соціальної політики продовжить виплати усім категоріям внутрішніх переселенців до 1 березня.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

Наприкінці грудня минулого року в Україні запрацювала програма, за якою українці можуть використати житловий сертифікат в Дії, придбавши нове житло в обмін на зруйноване. Укрінформ зібрав відповіді на найпоширеніші запитання про житлові сертифікати, які можна отримати за програмою «єВідновлення».

Загалом, жителям звільнених територій у 2022-2023 роках було виплачено 19 мільйонів доларів грошової допомоги. Кошти надходили через Укрпошту людям, які проживають на звільнених територіях Донеччини, Луганщини, Миколаївщини, Харківщини та Херсонщини.

У 2023 році міжнародні партнери надали Україні фінансову допомогу, яка дозволила забезпечити соціальні видатки майже на 400 млрд грн - звітує очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович.

Мінреінтеграції та ACTED розпочинають нову програму підтримки постраждалих від війни. Вона орієнтована на ВПО та постраждалих від військового конфлікту осіб, які проживають на деокупованих, прифронтових і стабільних територіях України, а також на тимчасово окупованих територіях.

Реєстр збитків готується прийняти до 10 мільйонів претензій українців, які постраждали від війни. Головними заявниками на фіксацію злочину та отримання майбутніх виплат через Реєстр збитків будуть мільйони переміщених українських громадян, а найпершими можуть розглядати претензії щодо втрати майна. Українці зможуть із квітня фіксувати у «Дії» втрати для міжнародного Реєстру збитків.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ 

Від початку війни російський президент Володимир Путін зробив ставку на те, що рано чи пізно Сполучені Штати здадуться. Але у Сенаті США заявили, що щодня наближаються до ухвалення фінансування допомоги Україні. Крім того, Комітет Сенату США схвалив законопроєкт про конфіскацію активів РФ на користь України.

За підсумками зустрічі Президента України з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском у Києві, стало відомо про новий оборонний пакет для України. Також Польща приєдналася до "Спільної декларації про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine), яку погодили лідери країн "Групи семи" (G7).

В Ужгороді прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його країна не буде перешкоджати голосуванню і підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку Європейського Союзу. 

Судячи з повідомлення німецького видання, Лондон шукає будь-які можливості з постачання зброї Україні. Так, Велика Британія запропонувала Німеччині цікавий вихід із глухого кута в питанні, пов'язаному з постачанням Україні крилатих ракет Taurus.  

Швеція повідомила, що приєднується до нещодавно створеної Коаліції дронів.Також про намір приєднатися до коаліції – і стати її співлідером разом із Латвією – оголосила Велика Британія.

Угорщина більше не заперечує проти створення фонду військової допомоги Україні у розмірі 5 мільярдів євро (5,4 мільярда доларів), що відкриває шлях до угоди про модернізацію механізму, спрямованого на стабільне постачання зброї Києву.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ 

Мінвідновлення спільно з USAID залучатимуть міжнародний бізнес до відбудови громад. Активне бажання взяти участь вже виявили близько 300 учасників з 23 країн світу.

Німеччина долучиться до відновлення одного з корпусів Харківського національного університету ім. Каразіна, який знову отримав пошкодження під час російських ударів по центру міста. 

За підтримки США у прифронтових районах відновлюють після ракетних ударів Росії оптоволоконні кабелі для забезпечення життєвих потреб українців та роботи місцевих підприємств. 

У Вознесенському районі Миколаївщини розпочалося відновлення залізничного мосту в районі села Прибужани, який зазнав руйнувань під час бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-