19 місяців полону: родичі «азовців» заявляють, що РФ приховує інформацію про 1600 бійців

19 місяців полону: родичі «азовців» заявляють, що РФ приховує інформацію про 1600 бійців

Укрінформ
Росія вже 19 місяців приховує стан і місцеперебування 1600 полонених захисників та захисниць Азовсталі та м.Маріуполя, що є порушенням норм Женевської конвенції.

На цьому наголосили кореспондентові Укрінформу в Асоціації родин захисників Азовсталі та в українській аґенції Banda agency, які спільно запустили кампанію для привернення уваги світу до військовополонених з Азовсталі та порушень РФ норм Женевської конвенції.

«Вже 19 місяців Росія приховує стан і місцеперебування 1600 полонених захисників та захисниць Азовсталі та Маріуполя. Востаннє великі обміни були пів року тому. Це найдовший період без обмінів», - заявили в організаціях.

Там закликали українців поширювати у соціальних мережах інформацію про полонених та порушення Росією проти полонених норм Женевської конвенції.

«Маємо боротись за полонених так, як вони боролись за нас. Захисники Маріуполя показали усьому світу, що означає «боротьба до останнього, попри все». Наша черга продемонструвати підтримку та єдність задля визволення героїв з полону», - наголосила керівниця «Асоціації родин захисників Азовсталі» Катерина Прокопенко.

Читайте також: Понад 900 бійців «Азову» вже 600 днів знаходяться у полоні - Асоціація родин захисників «Азовсталі»

Запускаючи цю масштабну кампанію для привернення уваги до військовополонених з Азовсталі, закликають також тегати Товариство Червоного Хреста, аби воно тиснуло на Росію для надання доступу до відвідування місць перебування українських полонених.

Існує відповідний сайт Savedefenders.info, який містить матеріали про полон, і для розповсюдження вони перекладені на більше ніж 10 мов.

«Від тих, хто повернувся, ми знаємо, що російський полон - це катування голодом, утримання в'язнів в антисанітарних умовах, яких місяцями не випускають на вулицю, не надають ліків та медичної допомоги, регулярно б'ють, катують електричним струмом, зрізають татуювання, виривають зуби, проводять незаконні публічні суди, не дозволяють спілкуватися з родичами та відвідувати представників міжнародних організацій, приховують їх місцезнаходження», - йдеться на цьому сайті.

Читайте також: Буданов запевнив, що Україна поверне з полону всіх «азовців»

Як повідомляв Укрінформ, українські військові понад 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня 2022 року розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», яка тривала кілька днів.

У ніч проти 29 липня 2022 року Росія скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-