Рідні полонених досі чекають від Червоного Хреста списків загиблих і поранених у Оленівці

Рідні полонених досі чекають від Червоного Хреста списків загиблих і поранених у Оленівці

Укрінформ
Рідні військовополонених досі чекають від Міжнародного комітету Червоного Хреста точних списків осіб, які у ніч теракту у Оленівці у 2022 році були там вбиті і поранені.

Про це на брифінгу у медіацентрі Україна - Укрінформ заявила дружина важкопораненого під час теракту військовополоненого, представниця ГО «Спільнота Родин Оленівки» Анна Лобова.

«Ми досі чекаємо, щоб МКЧХ все ж таки добився точних списків, кого у ту ніч вбили, хто отримав поранення і залишився живий, бо цих списків Україна не отримала досі. Нехай хоча б МКЧХ дасть достовірні списки», - заявила вона.

Лобова закликала Президента Володимира Зеленського «зробити надможливе», щоб повернути з полону усіх важкопоранених та поранених під час теракту у Оленівці, а також їхніх побратимів, які за наказом вийшли у полон з «Азовсталі».

«Ці люди вийшли під якісь гарантії, під якісь домовленості. Ми (рідні цих осіб - ред.) просимо Вас докласти максимум зусиль, щоб вони повернулись в Україну», - заявила вона.

Дружина іншого важкопораненого військовополоненого, представниця ГО «Спільнота Родин Оленівки» Марія Алєксєєвич сказала, що вона у липні минулого року створила петицію до Офісу Президента з проханням започаткувати на державному рівні дні скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка.

«Петиція набрала відповідну кількість голосів, понад 25 тисяч у кінці вересня. І досі ми не отримали жодної відповіді від ОП», - розповіла Алєксєєвич.

Анна Лобова - в центрі, Марія Алєксєєвич - праворуч

Вона зазначила щодо комунікації з українськими держорганами, що родини військовополонених, які були у Оленівці, розуміють, що у всьому винна тільки РФ.

Читайте також: З Оленівки вдалося повернути 23 поранених українських військових - правозахисниця

«Нам не потрібно це повторювати кожної зустрічі. Ми просто хочемо, щоб держоргани працювали ефективно, щоб зустрічалися із родинами військовополонених, щоб допомагали нам у нашій боротьбі, щоб ми боролися, можливо, разом. Бо наразі цього немає», - заявила представниця ГО «Спільнота Родин Оленівки».

За словами Алексєєвич, родичі військовополонених готові на відкритий діалог з владою: «Ми готові на відкритий діалог з владою України, щоб ми могли їздити за кордон, щоб ми могли розповсюджувати інформацію про поранених захисників, про те, як цинічно РФ вбиває наших військовополонених і як не дає доступу до місця злочину».

Читайте також: МКС міг би відкрити справу щодо злочину росіян в Оленівці - Коордштаб

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт - вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників «Азовсталі».

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівки був влаштований із застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження не є характерними для ураження боєприпасами HIMARS.

Головне фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-