До Росії на «реабілітацію» вивезли 17 хворих дітей з Донеччини - Лубінець

До Росії на «реабілітацію» вивезли 17 хворих дітей з Донеччини - Лубінець

Укрінформ
Загарбники незаконно відправили літаком російського Міноборони 17 дітей із захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату до підмосковного реабілітаційного центру «Огоньок».

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

«Уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова вчергове сприяла вивезенню українських дітей з тимчасово окупованої Донеччини на «реабілітацію», - наголосив він. 

За словами Лубінця, впродовж 2023 року, за даними РФ, таким чином вдалося «оздоровити й реабілітувати» 150 українських дітей, які наразі проживають «у нових регіонах Росії». «Саме так в РФ називають тимчасово окуповані території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей», - зазначив омбудсмен. 

«Практика вивезення дітей України є не жестом доброї волі з метою допомогти, а стратегічно важливою програмою держави-агресора - коли під приводом надання медичної допомоги відбувається примусова паспортизація росіянами громадян України. Адже обов’язковою умовою для лікування є наявність російського паспорта, який за наказом Путіна оформлюється за спрощеною процедурою. Таким чином під примусом відбувається нав’язування російського громадянства, що суперечить нормам міжнародного права», - підкреслив уповноважений ВР.

Читайте також: МЗС про громадянство РФ для депортованих дітей: Цей «акт» порушує закон України і міжнародне право

Як повідомлялося, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна і Львової-Бєлової за депортацію українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-