«Прослушка» Bihus.Info і погрози Ніколову: звернення до правоохоронців направить іще один комітет ВР

«Прослушка» Bihus.Info і погрози Ніколову: звернення до правоохоронців направить іще один комітет ВР

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики готує звернення до правоохоронців щодо перевірки законності підстав прослуховування телефонів співробітників проєкту Bihus.Info та відеофіксації подій у заміському комплексі.

Як передає Укрінформ, про заступниця голови комітету Євгенія Кравчук повідомила у Фейсбуці.

За її словами, це звернення погодили сьогодні на засіданні комітету і направлять його до Офісу генпрокурора, CБУ, міністра внутрішніх справ та Нацполіції.

“Окрім того, спрямовуємо звернення до Офісу генерального прокурора з проханням надати інформацію, чи було відкрито кримінальне провадження щодо складу злочину стосовно погроз невідомими особами журналісту-розслідувачу Юрію Ніколову”, - зазначила Кравчук.

Читайте також: Голова комітету Ради направив звернення до СБУ і прокуратури щодо Bihus.Info та Ніколова

Вона нагадала, що у Законі “Про медіа” прописана можливість добровільної реєстрації онлайн медіа, у тому числі журналістам, які працюють на таких платформах як Ютуб.

“Реєстрація як медіа дає захист колективу безвідносно до наявності посвідчення члена Спілки журналістів”, - підкреслила народний депутат.

Читайте також: Зеленський назвав неприпустимим будь-який тиск на журналістів

Кравчук подякувала Президенту Володимиру Зеленському за чітку позицію, яку він озвучив 17 січня, що “будь-який тиск на журналістів неприпустимий”.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту телеграм-канал “Карточный Офис” опублікував допис, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”.

16 січня були опубліковані приховані зйомки, де видно, що нібито співробітники проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info вживають заборонені речовини.

Того ж дня керівник Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликали Президента рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин подав депутатські звернення до правоохоронних органів щодо BIHUS.Info і погрози Ніколову.

Служба безпеки України відкрила провадження за фактом незаконного прослуховування та відеозйомки представників Bihus.Info.

Зеленський відреагував на останні атаки проти медіа, і наголосив на неприпустимості будь-якого тиску на журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-