В Україні запускають єдиний центр пошуку російських військових «Хочу найти!»

В Україні запускають єдиний центр пошуку російських військових «Хочу найти!»

Фото
Укрінформ
В Україні запускають державний проєкт - Єдиний центр пошуку російських військових «Хочу найти!».

Про це розповіли під час пресконференції в Медіацентрі «Україна - Укрінформ» представник Головного управління розвідки Міноборони і Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов, спікер державного проєкту «Хочу жить» Віталій Матвієнко і співзасновниця громадського руху з пошуку та повернення додому військових армії РФ «Наш Выход» Ірина Криніна.

«Ми розширюємо діяльність Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими і започатковуємо новий проєкт «Хочу найти!», до якого можуть звертатися громадяни Російської Федерації, щоб отримати офіційну інформацію стосовно своїх родичів, які опинилися в Україні, інформацію, яку приховує від них правлячий режим на території Російської Федерації», - сказав Юсов.

Андрій Юсов

Він зазначив, що РФ належним чином не інформує членів родин своїх військовослужбовців про їхню долю після того, як вони опинилися в Україні. Це стосується безвісти зниклих, полонених і загиблих російських військових.

У свою чергу Україна, як правова і демократична держава, готова надавати російським громадянам таку інформацію.

Одним із завдань проєкту «Хочу найти!» є пришвидшення обміну військовополоненими.

«Це інструмент публічної кампанії, як на міжнародному рівні, так і всередині Російської Федерації», - додав Юсов.

Читайте також: Лубінець: Російські полонені під час обміну дякували українцям за людяність

У свою чергу Матвієнко розповів, що проєкт «Хочу найти!» розрахований на те, щоб стимулювати росіян звертатися до представників своєї влади із запитами про повернення з полону родичів, або, у разі їх смерті, повернення останків.

Віталій Матвієнко

Росіянам для отримання інформації про своїх родичів у рамках проєкту «Хочу найти!» потрібно заповнити чат-бот у Teлеграм-каналі з інформацією про те, хто розшукується, і надати інформацію про того, хто шукає. Надалі чат-бот шукатиме інформацію про запитувану особу в різних базах даних.

«Якщо він у полоні, то це база полонених, якщо зник безвісти, то може підтягнутися інформація з офіційних джерел, коли дані про військового відсутні, то чат-бот видасть, що нічого немає», - сказав Матвієнко.

За його прогнозом, після запуску проєкту «Хочу найти!» 10 січня щотижня буде надходити декілька тисяч запитів про інформацію стосовно російських військових.

Співзасновниця громадського руху з пошуку та повернення додому російських військових «Наш Выход» Криніна розповіла, що вони допомагатимуть організувати зв’язок родичів з проєктом «Хочу найти!».

«Ми будемо збирати запити і, коли виявиться, що родич знаходиться у полоні в Україні, то російські громадяни зможуть записатися на консультацію до нашого руху, і ми організуємо з ними відеодзвінок, щоб дати можливість піти до влади і вимагати включення його у списки обмінів і добиватися обміну», - зазначила вона.

Ірина Криніна

Також, за словами Криніної, громадський рух «Наш Выход» розробив дорожню карту з пошуку військовослужбовців армії РФ в Україні.

«Ця дорожня карта дасть змогу перестати боятися і почати вимагати від влади повернення своїх чоловіків назад на батьківщину», - сказала вона.

Читайте також: Росія неодноразово відмовлялася забирати полонених, яких Україна пропонувала на обмін - Лубінець

Нагадаємо, у листопаді 2023 року стало відомо, що Україна створює ще один табір для російських військовополонених, який функціонуватиме згідно з міжнародним правом.

Зокрема, Могилів-Подільську виправну колонію (№ 114) на Вінниччині перепрофілюють на табір для тримання військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-