Лубінець: Російські полонені під час обміну дякували українцям за людяність

Лубінець: Російські полонені під час обміну дякували українцям за людяність

Відео
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував відео спілкування з російськими військовополоненими, які очікували останнього обміну.

Цей відеозапис омбудсман розмістив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ще одне підтвердження того, що Україна чітко дотримується Женевських конвенцій. Важливо, що росіяни вкотре говорили про те, що не мають жодних скарг і дякували за людяність", - заявив він.

На запитання Лубінця, як до них ставилися у полоні, росіяни відповідали: "добре", "нормально", "по-людськи", "руки-ноги цілі". "Ми очікували якось не такого ставлення, не такого позитивного. Честь і гідність не принижували, ставилися нормально", - розповів один з них.

Читайте також: Буданов не розкриває деталі: Кожен обмін полоненими - окрема операція

Російські військовополонені відзначили, що їм періодично дозволяли телефонувати родичам, писати й отримувати листи, надавали медичну допомогу.

Лубінець порадив росіянам, розповісти про це, коли вони повернуться додому. "Ми хочемо, щоб точно такі умови були і для українських військовополонених", - сказав омбудсман.

Він також побажав росіянам перестати приходити до України зі зброєю. Деякі з них сказали, що не збираються воювати.

Читайте також: Є суттєві зрушення, які дозволять прискорювати обміни полоненими - Юсов

Як повідомляв Укрінформ, під час останнього обміну до України з полону повернулися 230 захисників: представники ЗСУ – 130, Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед них були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти (48).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-