За рік затверджені понад 40 обласних і місцевих програм підтримки державної мови - Кремінь

За рік затверджені понад 40 обласних і місцевих програм підтримки державної мови - Кремінь

Укрінформ
У 2023 році було затверджено понад 40 обласних та місцевих програм розвитку і функціонування української мови.

Про це повідомляє пресслужба уповноваженого із захисту державної мови, передає Укрінформ.

"Протягом 2023 року у співпраці з секретаріатом уповноваженого із захисту державної мови розроблено і затверджено рекордні 41 обласну та місцеву програми розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя. Зокрема, прийнято 8 обласних і 33 місцеві програми, серед яких 23 - у громадах Херсонщини", - йдеться у повідомленні.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зазначив, що жодна область України не має такої кількості програм з підтримки державної мови, як Херсонщина.

Він звернувся до очільників міст та областей, де немає досі мовних програм, передовсім це громади Києва, Харкова та Одеси, звідки до мовного омбудсмена надходить найбільше скарг.

Читайте також: Торік надійшла рекордна кількість звернень про порушення мовного закону - Кремінь

«Хочу наголосити, що із загальної кількості звернень у 2023 році, які надійшли на мою адресу, третина зі столиці - Києва. Майже по пів тисячі - з Харківської та Одеської областей. Сподіваюся, що протягом 2024 року в Україні нарешті затвердять державну програму, діятиме достатня кількість місцевих програм, функціонуватимуть мовні курси”, - сказав мовний омбудсмен.

Загалом з ініціативи уповноваженого протягом 2021-2023 років прийнято 78 місцевих програм розвитку та функціонування української мови як державної, з яких 18 - обласні.

Як повідомлялося, на адресу уповноваженого із захисту державної мови у 2023 році надійшли 3692 звернення громадян щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-