Член ВККС: Кожна друга посада в апеляційних судах - вакантна

Член ВККС: Кожна друга посада в апеляційних судах - вакантна

Укрінформ
Із 1350 посад суддів у апеляційних судах України 700 - вакантні. За останні 10 років туди не прийшов жоден суддя.

Про це сказав секретар Другої палати, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Чумак на пресконференції в Укрінформі.

«Уявіть собі, в апеляційних судах 1350 суддів по всій Україні. З них 700 вакансій. Тобто більше 50%. Отже, на сьогодні за навантаженням, щоб було зрозуміло, кожен суддя в Сумському апеляційному суді працює за шістьох, у Київському - за чотирьох, в Одеському і Харківському - за трьох. В інших судах - за два, два з половиною судді по штату. Отже, навантаження величезне», - розповів Чумак.

За його словами, це впливає на строки розгляду справ і якість, викликає невдоволення як держави, так і громадянського суспільства, пересічних громадян.

«Існує велика вірогідність зупинення роботи певних апеляційних судів уже в наступному році. Так, на зараз у Сумському апеляційному суді працює лише 4 судді. Уявіть, але це і кримінальна, і цивільна палата. З урахуванням того, що в апеляційних судах справи слухаються у стані колегій, тобто трьома суддями, в кожній палаті по два судді. Фактично, колегію створити неможливо, і залучає кримінальна палата - цивільну, цивільна - кримінальну... Скільки вони протягнуть, скажімо так, невідомо, в такому стані, і в такому режимі роботи», - зазначив член ВККС.

Читайте також: Україні катастрофічно бракує суддів - член ВККС

Так, він поінформував, що в Сумському апеляційному суді працюють 4 судді, у Рівненському - вісім, у Тернопільському, Закарпатському та Черкаському апеляційних судах - по десять, в Івано-Франківському - 12.

«Якщо взяти в абсолютних цифрах, то у Харківському апеляційному суді із 60 посад за штатом працює лише 13 суддів, 47 посад є вакантними. У Дніпровському суді 60 суддів за штатом, працює 23, 47 вакантних посад. У Київській апеляції, яка є найбільшою у країні, 145 посад за штатом. Величезний суд, але 70 посад вакантних, практично половина», - додав член ВККС.

За його словами, з урахуванням того, що справи у апеляційних слухаються колегіями по три судді, то в разі відпусток, наприклад, або лікарняних когось із суддів, утворити навіть дві-три колегії неможливо, «правосуддя фактично зупиняється».

«Крім того, протягом 2024-2025 років ще у 43 суддів наступає граничний вік - 65 років, тобто вони в будь-якому разі не будуть працювати і підуть у відставку. Але судді масово звільняються і не чекаючи граничного віку. Так, лише після оголошення нами конкурсу 14 вересня за три місяці звільнилося ще 15 суддів апеляційних судів. Тобто вакансій ще збільшилося», - додав член ВККС.

У зв’язку з цим, зауважив він, напередодні ВККС вирішила збільшити кількість вакансій у окремих апеляційних судах, стосовно яких проводитиметься конкурс, до 550.

Читайте також: В Україні поновлюють кваліфікаційне оцінювання суддів

«Я хочу сказати, що за останні 10 років в апеляційні суди не прийшло жодного судді. У зв’язку з цим і створилася ця катастрофічна ситуація. Чекають на цей конкурс судді, які працюють в апеляційних судах за трьох, за чотирьох, чекають судді першої інстанції, які більше 10 років позбавлені права на кар’єрний ріст, чекають пересічні громадяни», - сказав Чумак.

Також він зазначив, що на думку ВККС, зупинення роботи будь-якого апеляційного суду може позбавити жителів регіону можливості доступу до правосуддя.

«Ми вважаємо, що зупинення діяльності судової гілки влади як однієї з гілок влади є кроком до руйнування самої української державності», - підкреслив член Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

За словами Чумака, ВККС планує восени наступного року розпочати співбесіди з кандидатами на вакантні посади суддів у апеляційних судах у межах оголошеного конкурсу.

«За таймінгом, який є у комісії, восени наступного року ми плануємо розпочати вже співбесіди в апеляційний суд. Тому що навесні іспит, спецперевірка, і десь восени ми виходимо вже на співбесіди. І будемо прагнути наполегливо це робити», - сказав Чумак.

Читайте також: Вища рада правосуддя відсторонила одного із суддів Київського апеляційного, викритих на хабарі

Відповідаючи на запитання, коли в апеляційних судах можуть заповнитися вакантні посади в межах оголошеного конкурсу, член ВККС провів паралель із конкурсом до Верховного Суду.

«Я хотів би тут провести паралель з конкурсом до Верховного Суду. Воно не зовсім так, але процедура та ж сама. Коли проводився конкурс до Верховного Суду, було 120 посад. Конкурс проходив 9 місяців. У нас 550 посад - у чотири рази більше. Якщо взяти абсолютну пропорцію, то це 36 місяців. Звичайно, ми не можемо чекати 36 місяців і будемо намагатися зробити це якомога швидше», - сказав Чумак.

Як повідомлялося, 14 вересня ВККС оголосила конкурс на зайняття 532 вакантних посад суддів у апеляційних судах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-