Україні катастрофічно бракує суддів - член ВККС

Україні катастрофічно бракує суддів - член ВККС

Укрінформ
Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Пасічник заявляє про катастрофічну ситуацію у судовій системі першої інстанції через брак суддів.

Про це він сказав, виступаючи на Всеукраїнському антикорупційному форумі, повідомляє Укрінформ.

"Проблеми, які існують у судовій владі, дуже глибокі. У 14 судах в Україні на сьогодні взагалі немає суддів. Там не здійснюється правосуддя, і люди, які проживають на цих територіях, не мають можливості знайти справедливість. Ще 29 судів першої інстанції мають по одному судді. А це означає, що в цих судах не можна створити колегію і розглядати складні справи. Крім цього, існує високий ризик того, що і цей один суддя може піти у відставку. Ситуація дійсно катастрофічна", - зазначив Пасічник.

Схожа ситуація, за його словами, і з апеляційними судами. Більшість судів, за його словами, перебуває на межі спроможності через недостатню кількість суддів.

Читайте також: В Україні з майже п’яти тисяч суддів не мають повноважень близько 800 - ВПР

Тому, зазначив Пасічник, після створення ВККС першим кроком у її роботі було оголошення конкурсів на заміщення вакантних посад у судах апеляційної інстанції. "У грудні цього року вже починається прийом документів на 530 посад. І ми сподіваємось, що упродовж 2024 року ми цей конкурс завершимо, і судді заповнять вакансії", - сказав член ВККС.

Він також нагадав, що через складну ситуацію з кадрами було прийнято рішення про продовження конкурсу на заміщення вакантних посад у судах першої інстанції, який був оголошений ще у 2016 році.

Читайте також: ВРП звільнила суддю Госпсуду Одеської області Лепеху за невідповідність посаді

Пасічник зауважив, що багато хто вважає за доцільне скасувати цей конкурс. Однак, переконаний він, цього не варто робити, оскільки конкурс все-таки дозволяє вирішити частину кадрових проблем у судах. "Скасування цього конкурсу розбалансує систему і точно не піде на користь ні судовій владі, ні владі державній в цілому", - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик заявив, що в Україні кількість вакантних посад суддів зростає з кожним днем у зв’язку з поданням суддями заяв про відставку або звільнення за власним бажанням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-