Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Росією дітей

Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Росією дітей

Укрінформ
Україні вдалося повернути 387 із майже 20 тисяч викрадених Російською Федерацією дітей, і кожне повернення – не статистика, а унікальна міжнародна спецоперація.

Як передає Укрінформ, про це перша леді України Олена Зеленська повідомила в Телеграмі.

«Росія не йде на прямий контакт із нами. І тому діти їдуть додому через треті країни, за посередництва багатьох небайдужих людей. От чому важлива співпраця світу. От чому я так сподіваюся на коаліцію для порятунку викрадених дітей, яку запропонувала створити Канада місяць тому і яка скоро має запрацювати», - зауважила вона.

За словами першої леді, вся країна стежила за долею 17-річного Богдана Єрмохіна – хлопця-сироти, вивезеного росіянами. «У полоні йому виповнилося вісімнадцять, і він мав отримати російську повістку. Цинізм агресора найвищої міри: викрасти неповнолітнього, щоб потім примусити воювати за себе. Богдан боровся – втікав, його ловили й повертали. Лише завдяки власній силі волі та зусиллям багатьох людей із різних країн хлопець повернувся в Україну», - додала вона.

Читайте також: Зеленський на зустрічі Міжнародної коаліції за повернення українських дітей - потрібні швидкі дії

Як повідомила Зеленська, сьогодні Богдан сам розповів свою історію під час заходу, присвяченого реінтеграції депортованих дітей, що відбувся за ініціативою уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця в Центрі захисту прав дитини.

Також свої історії розповіли й інші депортовані діти: Валерія Сидорова, Сергій Чередніченко, Валерія Галич. «Вони краще за будь-яку статистику показують механізми того, як діти потрапляють у російський полон. Примусове розлучення з батьками, вивезення сиріт, обман під виглядом лікування», - підкреслила дружина Президента.

Як зауважила Зеленська, на заході говорили не тільки про порятунок дітей, а й про повернення їм відчуття дому. Щоб сьогоднішні герої мали можливості для навчання й самореалізації, щоб після пережитого діти отримували психологічну допомогу, щоб на рівні громад діти та їхні опікуни мали матеріальну й соціальну підтримку.

«І нарешті, найболючіше: значна частина викрадених дітей – сироти чи позбавлені батьківської опіки. Вони вивезені в Росію цілими інтернатами, як було з Богданом. Тож нашою принциповою позицією має стати те, що після повернення на батьківщину їх має зустріти родина. Нехай прийомна, але справжня», - наголосила перша леді.

За її словами, необхідно зробити так, «щоб кожна дитина не мала сумніву: вона повернеться додому, де її дуже чекають. І щоб повернулися всі».

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець поінформував, що наразі офіційно підтверджено депортацію понад 19,5 тис. українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-