У Польщі українці більше додають у бюджет країни, ніж отримують допомоги - експертка

У Польщі українці більше додають у бюджет країни, ніж отримують допомоги - експертка

Укрінформ
У Польщі українці, працюючи, більше додають у бюджет країни, ніж отримують соціальні допомоги.

Про це в Івано-Франківську на форумі Via Carpatia повідомила голова правління громадської організації «Український дім» (Польща), експертка у сфері міграції українців до Польщі Мирослава Керик, передає Укрінформ.

«Насправді, українці (у Польщі, - ред.), працюючи, більше додають у бюджет держави, ніж отримують від неї соціальні бенефіти (виплати - ред.)», - зазначила Мирослава Керик.

Читайте також: В Івано-Франківську проходить форум Via Carpatia

За її підрахунками, нині у Польщі перебувають близько 1 млн українців, які перетнули кордон після 24 лютого. Частина з них знайшли роботу, але здебільшого тимчасову. Переважно це люди з Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Маріуполя. Вони виживають самотужки, працюють нижче своїх компетенцій, освіти.

«Прийняти рішення, чи повертатись, для них важко, бо частині з них нікуди повернутись», - зауважила Мирослава Керик.

За її словами, загалом, після 24 лютого кордон із Польщею перетнули майже 7 млн українців.

У Польщі українці можуть отримати одноразову допомогу в сумі 300 польських злотих плюс 500 – на дитину. Також люди літнього віку та матері з дітьми, які перебувають у скрутному становищі, можуть отримати соціальну допомогу. Торік нею скористались близько 20 тисяч українських біженців.

Читайте також: Польща перебуває у постійному контакті зі США щодо військової допомоги Україні - Моравецький

«За нашими підрахунками, після 24 лютого 90% українців, а це близько 1,5 млн людей, які були у Польщі, включились у допомогу українським біженцям і армії, близько 300 тисяч чоловіків повернулись в Україну зголоситись до військкоматів», - зазначила Керик.

За словами експертки, українські матері хочуть закінчення війни і думають про повернення. Втім, більшість хочуть залишитись, бо вони бояться за своїх дітей. При цьому навчання дітей онлайн у Польщі має негативні наслідки, бо діти втрачають навички.

Як повідомляв Укрінформ, 13-15 жовтня в Івано-Франківську проходить Міжнародний форум Via Carpatia. У програмі - десятки заходів: університетські лекції, публічні дискусії, зустрічі з військовими письменниками, вручення премії Станіслава Вінценза, перегляд вистави «Нація» та кінофільмів, мистецькі виставки та дитяча книжкова програма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-