Боротьба з дезінформацією: медіарегулятори України та ще чотирьох країн підписали декларацію

Боротьба з дезінформацією: медіарегулятори України та ще чотирьох країн підписали декларацію

Укрінформ
Медіарегулятори Латвії, Литви, Польщі, Румунії та України підписали у Варшаві Декларацію про співпрацю і взаємну підтримку в боротьбі з дезінформацією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Зазначається, що таким чином вони скріпили свої наміри разом докладати зусиль, щоби протидіяти впливу пропаганди, найперше російської, у суспільствах цих країн.

«Ця подія є чітким виявом спільної відповідальності і рішучості країн Східної Європи боротися з викликами, які ставлять перед нами дезінформація та російська пропаганда», - заявила голова Національної ради Ольга Герасим’юк.

За її словами, історія ще раз доводить, як пропаганда, побудована на викривленні реальності, може впливати на суспільство і бути ключовим інструментом в руках тих, хто прагне контролювати думки громадян.

Голова Національної ради з питань мовлення Республіки Польщі Мацей Свірскі назвав підписання декларації історичною подією. Він також подякував Нацраді за підтримку ініціативи і докладені зусилля для її реалізації.

Читайте також: Зеленський закликав світ боротися з російською дезінформацією

Своєю чергою, Герасим’юк зауважила, що дезінформація постійно пристосовується до нового інструментарію, якщо закривають певний канал її поширення. «І покласти край таким мімікруючим медіа має стати нашим спільним обов’язком. З огляду на це і є важливим створення такої єдиної платформи задля ефективного об’єднання зусиль і ресурсів», - заявила вона.

Декларація передбачає, що сторони надаватимуть взаємну підтримку заходів у сфері діяльності з аналізу та стримування поширення багатовимірної дезінформації на національному, регіональному і міжнародному рівнях.

Читайте також: Єврокомісія оприлюднила дані щодо боротьби онлайн-платформ проти дезінформації РФ

Країни мають намір ініціювати заходи для спільного навчання громадян з виявлення, реагування та запобігання дезінформації, а також налагоджувати співпрацю між європейськими і національними платформами фактчекінгу.

Підписанти також докладуть зусиль для розробки єдиних механізмів регулювання медіа в країнах підписантів, які сприятимуть підготовці і реалізації спільних оцінок та позицій щодо протидії дезінформації.

Читайте також: Боротьба з дезінформацією є спільним пріоритетом ЄС та України – Боррель

У Нацраді повідомили, що з метою обміну інформацією і задля координації угод для реалізації декларації буде створено секретаріат.

«Декларація набуває чинності із дня її підписання. Вона укладена на невизначений термін із можливістю відкликання в будь-який час із попереднім повідомленням усіх підписантів», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, наразі Росія контролює 385 українських теле- й радіочастот.

Фото: nrada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-