Масовими «мінуваннями» росіяни намагаються посіяти паніку і недовіру до влади в Україні – експерт

Масовими «мінуваннями» росіяни намагаються посіяти паніку і недовіру до влади в Україні – експерт

Укрінформ
Росіяни повідомленнями про замінування об’єктів в Україні намагаються дестабілізувати ситуацію та прагнуть посіяти паніку і недовіру, зокрема до влади.

Таку думку висловив полковник СБУ у відставці Михайло Притула в ефірі Українського радіо, коментуючи чергову хвилю псевдомінувань у Києві, передає Укрінформ.

За його словами, нинішній сплеск фейкових замінувань після відносної тиші пов'язаний передусім із початком нового навчального року.

"І звісно, що наші вороги намагаються дестабілізувати ситуацію в Україні тим чи іншим шляхом і прагнуть посіяти паніку чи певну стурбованість, недовіру, зокрема до влади. І для цього вони починають "розганяти" такі речі. Тим паче, що засоби комунікації дозволяють робити це іноді таким чином, що зразу джерело повідомлення перевірити неможливо. В будь-якому разі співробітники відповідних служб мають реагувати і перевіряти будь-яку інформацію. Бо навіть якщо є відсоток імовірності, що вона достовірна, то треба перевірити і знешкодити вибуховий пристрій у разі справжнього мінування. Хоча для нас усіх уже важко навіть придумати, що може злякати після обстрілів території України ракетними системами і всім іншим", – зазначив експерт.

На його думку, масовий характер таких повідомлень про замінування свідчить про причетність до цього ворога: "Якщо хуліганять діти, то, як правило, це не має масового характеру. У разі атак ворога ми стикаємось з масовим характером таких речей. Це можуть бути витівки і недорослих громадян сусідньої держави, які вирішили "покошмарити" Київ, наприклад".

Притула зауважив, що росіяни можуть це робити зі своєї території, використовуючи різні месенджери, засоби комунікації. "І, як правило, це вони так і роблять. До речі, так само роблять і наші хакери, які намагаються саме у відповідь на дії агресора "покошмарити" Москву і повідомити їм про "замінування". Є такі випадки. Тому те, що стосується їхніх дій, воно має дзеркальну відповідь із нашого боку, від таких самих "волонтерів", як і там", – розповів експерт.

Він переконаний: українські громадяни знають, що треба бути пильними, тому що ми живемо в умовах війни. "Тому що саме ми, громадяни, дбаємо про власну безпеку, і ми дивимось за тим, що відбувається навколо. Так відбувається у всіх країнах. В тому числі в тих, які іноді десятиліттями перебувають у терористичній небезпеці й у стані війни. Наприклад, той самий Ізраїль, в якому заходи безпеки вживають дуже ретельні, хоча їх іноді не помітно", – підсумував Притула.

Читайте також: Інформація про замінування ТРЦ, вокзалів і медзакладів у Києві не підтвердилася

Як повідомляв Укрінформ, удень 1 вересня стало відомо, що поліція отримала інформацію про замінування в Києві всіх середніх шкіл. Була проведена ретельна перевірка, інформація не підтвердилась.

4 вересня до поліції знову надійшло повідомлення про замінування усіх середніх шкіл та коледжів Києва, яка теж не підтвердилася.

5 вересня не підтвердилася інформація про замінування торговельно-розважальних центрів, вокзалів і медичних закладів у столиці.

Водночас, за даними російських ЗМІ, 4 вересня школи та торгові центри Москви також отримали масові повідомлення про замінування, оперативні служби РФ проводили вибіркову перевірку об'єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-