Рідні загиблих Героїв вимагають від Президента підписати закон про створення військового кладовища

Рідні загиблих Героїв вимагають від Президента підписати закон про створення військового кладовища

Укрінформ
Родини загиблих Героїв вимагають від Президента України підписати ухвалений закон про створення Національного військового кладовища у Биківні та почати його будівництво.

На сьогодні жодних робіт не розпочато, а родинам пропонується пройти новий шлях погодження на виділення іншої ділянки поза межами Києва.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ розповіли рідні загиблих військових та громадськість.

«Хто взяв на себе рішення не виконувати закон, чому Президент не підписує закон, ухвалений конституційною більшістю? Ми хочемо отримати на це публічну і прозору відповідь. Ми вимагаємо негайного підписання закону 9240 і початку будівництва Національного військового кладовища у Биківні, як нам це було обіцяно на початку весни» , - зазначила голова громадської організації «Серце нАЗОВні» Віра Литвиненко.

Як розповіли учасники брифінгу, Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного військового кладовища у Биківні, де ховатимуть загиблих Героїв у російсько-українській війні. Локація стала компромісом між Кабміном, КМДА, Інститутом національної пам'яті та сім'ями полеглих після розгляду варіантів в Берковцях, на Лисій горі та ін. Зі слів фахівців, ділянка в Биківні виявилась безпроблемною з усіх точок зору, вона була в державній власності і відповідала всім вимогам.

Читайте також: Меморіальне військове кладовище розраховане на 50 тисяч поховань — Мінветеранів

На пресконференції 23 березня міністри Мінкультури та інформполітики Олександр Ткаченко та Мінветеранів Юлія Лапутіна анонсували ділянку в Биківні як найкращий варіант з усіх можливих. Київрада 20 квітня проголосувала за виділення 8 га землі, що була у власності міста, а 2 травня Верховна Рада проголосувала відповідний закон №9240, яка визначила місцем поховання Биківню.

Разом з тим ухвалений парламентом закон досі не підписаний Президентом, будівництво не почалось, а родинам запропонували розглянути іншу локацію для створення меморіалу за межами Києва, почавши нове коло погоджень та голосувань.

«На питання чому Президент не підписав до сих пір закон 9240, чому і хто відхилив Биківню аргументованої чіткої відповіді ми не отримали», - зазначила Литвиненко.

За словами голови ГО «Жінки зі сталі» Наталі Зарицької, за тривалий час громадськість неодноразово зверталась з листами до Офісу Президента, Офісу омбудсмена, першої леді, КМДА, народних депутатів, відповідних міністерств та відомств, однак не отримали аргументованої відповіді щодо причини відмови в будівництві.

«Оскільки нам на сьогодні не вказано причин чому питання загальмувалось і чому уповноважені особи вирішили змінити «коней на переправі», ми сьогодні, об'єднавши сили всіма нашими громадськими організаціями, підпишемо лист-запит на доступ до публічної інформації і звернемося до всіх стейкхолдерів, які уповноважені розв'язати цей “гордієв вузол». Ми не бачимо обґрунтованих перепон для того, щоб кладовище вже було», - наголосила Зарицька.

Читайте також: У Києві родичі загиблих бійців вимагали створення Національного військового кладовища

Як повідомлялося, у травні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон, яким передбачається створення Національного військового меморіального кладовища. Закон передбачає розміщення меморіального архітектурного комплексу на спеціально відведеній земельній ділянці, включно з військовим кладовищем, музейним комплексом, ритуальною будівлею та спорудою для почесних поховань.

30 червня у Києві на Майдані Незалежності відбулась мирна акція родин загиблих військових, які вимагали будівництва Національного військового меморіального кладовища. Учасники акції вийшли з плакатами «Національне військове кладовище має бути в Биківні в 2023 році!», «Влада, де український Арлінгтон?».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-