На повну імплементацію медичного канабісу потрібні роки - депутатка

На повну імплементацію медичного канабісу потрібні роки - депутатка

Ексклюзив
Укрінформ
Процес імплементації медичного канабісу в Україні може тривати кілька років.

Про це повідомила народний депутат, член Комітету ВР із питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина в інтерв’ю Укрінформу.

«На жаль, не від мене та інших народних депутатів залежить те, як швидко зможе завершитись процес імплементації медичного канабісу в Україні. Усе, що ми можемо зробити в парламенті, – це пропрацювати поправки і максимально прискорити ухвалення документа як закону», - зазначила вона.

Зокрема, на її думку, якщо вдасться вилучити з документа норму щодо заборони на імпорт сировини, це значно пришвидшить доступ пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу. Адже на те, щоб налагодити в Україні систему вирощування та обігу медичного канабісу, «потрібен буде час, напевно, навіть кілька років», зауважила вона.

Читайте також: Ольга Стефанишина, членкиня Комітету ВР з питань здоров'я нації, меддопомоги та медичного страхування

«Далі все залежить від того, наскільки швидко спрацює Кабінет Міністрів. Якщо дуже захотіти, можна за півроку мати такі ліки в Україні», - зазначила Стефанишина.

Водночас вона зауважила, що положення про заборону на ввезення сировини з-за кордону можна модернізувати, наприклад ввести такі квоти через 5 років, коли в Україні буде повністю налагоджений процес і буде достатньо сировини для самостійного виробництва ліків на основі медичного канабісу.

Читайте також: Легалізація медичного канабісу не призведе до процвітання «чорного ринку» - Стефанишина

«У процесі розгляду законопроєкту до другого читання будемо дивитися з прибічниками цієї пропозиції, як краще її сформулювати», - резюмувала Стефанишина.

Як повідомляв Укрінформ, 13 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-