Рада внесла зміни до КПК щодо відкриття провадження при воєнному та надзвичайному станах

Рада внесла зміни до КПК щодо відкриття провадження при воєнному та надзвичайному станах

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану”.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт українського парламенту, законопроєкт підтримали 326 народних депутатів.

Зазначається, що документ спрямований на удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану.

Так, документом, зокрема, вносяться зміни та доповнення до низки статей КПК України в частині деталізації порядку здійснення кримінального провадження в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, а саме: надається можливість генеральному прокурору (особі, яка виконує його обов’язки), керівнику обласної прокуратури, їх першим заступникам і заступникам своєю постановою доручати здійснення досудового розслідування іншим органам досудового розслідування не лише у разі неефективності здійснення досудового розслідування, а також за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють функціонування відповідного органу досудового розслідування чи здійсненням ним досудового розслідування в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану.

Читайте також: Рада визнала росію державою-терористом і заборонила символіку «Z» і «V»

Також пропонуються правила створення керівником органу досудового розслідування міжвідомчих слідчих груп на підставі постанови, погодженої з керівниками відповідних органів досудового розслідування; визначається порядок участі та залучення захисника і перекладача до проведення окремої процесуальної дії у кримінальному провадженні та закріплюються гарантії поновлення процесуальних строків.

Окрім того, передбачаються випадки для затримання особи без ухвали слідчого судді, суду уповноваженою службовою особою та уточнюється момент затримання особи в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану з моменту її доставлення до органу досудового розслідування або прокуратури.

Читайте також: Рада пропонує створити реєстр дітей, які потребують реінтеграції та поновлення прав

Також законом виключаються обмеження щодо проведення слідчих (розшукових) дій в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану в нічний час та визначаються правила фіксації ходу і результатів провадження 3 окремих слідчих (розшукових) дій у випадку неможливості забезпечення в них участі понятих.

Ухваленим документом унормовується питання зупинення судового провадження у разі призову обвинуваченого для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та закріплюються гарантії здійснення дистанційного судового провадження в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, коли обвинувачений перебуває поза межами приміщення суду.

Ухваленим законом також регламентуються гарантії розподілу матеріалів кримінальних проваджень у випадку неможливості забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а також визначення складу суду.

Додатково регламентуються правила територіальної підсудності кримінальних проваджень, пропонуються умови визнання показань свідка, потерпілого, підозрюваного, отриманих на стадії досудового розслідування, що здійснювалося в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану, доказами у суді; визначаються випадки альтернативності здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Читайте також: Рада закликала світ визнати дії росії геноцидом українського народу

Також закріплюються умови відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, регламентуються гарантії відшкодування втрачених речей і документів в умовах введення в Україні або окремих її місцевостях воєнного, надзвичайного стану; інше.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. В Україні оголошено воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-