Понад 150 іноземцям торік заборонили в’їзд в Україну за інтернет-пропаганду сепаратизму

Понад 150 іноземцям торік заборонили в’їзд в Україну за інтернет-пропаганду сепаратизму

Укрінформ
СБУ торік порушила понад 50 кримінальних проваджень щодо учасників кампаній, які вели підривну діяльність проти України в інформаційному просторі. 158 іноземцям, причетним до пропаганди сепаратизму в інтернеті, заборонили в’їзд в Україну.

Про це сказав в інтерв’ю Цензор.НЕТ  начальник управління департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, передає Укрінформ

«Протягом 2020 року Службою безпеки України порушено понад 50 кримінальних проваджень за різними статтями Кримінального кодексу України (109, 110, 111, 161 ККУ), 40 осіб притягнуто до кримінальної відповідальності за поширення деструктивної антиукраїнської пропаганди та підривної діяльності в інформаційній сфері, 32 особи засуджено, 158 іноземцям, причетним до пропаганди сепаратизму в інтернеті, заборонено в’їзд в Україну», - сказав Вітюк.

Читайте також: СБУ за рік викрила майже 3 тисячі сайтів, спрямованих на дестабілізацію в Україні

Вітюк зауважив, що Служба безпеки нещодавно повідомила про підозру військово-політичному "експерту", причетному до підривної діяльності в інтересах російських спецслужб. Підозру повідомлено за двома статтями Кримінального кодексу України: ст.111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Було встановлено, що за завданням кураторів киянин створив мережу, до якої входили кілька веб-ресурсів (групи в соціальних мережах, youtube-канали) та окремі блогери, які фінансувалися з РФ. На цих ресурсах пропагандист поширював замовний контент, зокрема від своїх координаторів з російського "Первого канала" та агенції "News Front

Вітюк також зауважив, що політологи, лідери громадської думки та різноманітні експерти, долучаються також до такої діяльності. Вони в основному діють у форматі "м’якої сили" - ненав’язливо (а іноді наполегливо) транслюючи аудиторії загальний стратегічний наратив впливу, формуючи відповідну мапу уявлень аудиторії та причинно-наслідкових зв’язків різних подій так, щоб аудиторія мала спрощене, але цілісне уявлення про те, що відбувається навколо.

Читайте також: СБУ провела обшуки у представників «Українського вибору» Медведчука

Їхнє завдання — це інтерпретація фактів і подій у вигідному для противника світлі. Експерти зазвичай дуже обережно висловлюються, щоб їхня діяльність не підпадала під дію Кримінального кодексу. Ворожа пропаганда маскується під "свободу слова", "альтернативну точку зору" або "політичну агітацію" під час виборів.

Представник СБУ підкреслив, що служба тримає таких спікерів у полі зору й реагує відповідно до чинного законодавства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-