В українських вишах очікується 2200 студентів з окупованих територій

В українських вишах очікується 2200 студентів з окупованих територій

Укрінформ
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій запускає пілотний проєкт, який передбачає проведення підготовчих курсів для вступу у ВНЗ для молоді з ТОТ Донецької та Луганської областей, АР Крим та міста Севастополя зі стипендіальним забезпеченням.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук під час підсумкової колегії міністерства за 2020 рік.

«Ми пропонуємо запустити підготовчі курси на базі 25 навчальних закладів вищої освіти. Ми вже розробили порядок та умови навчання на підготовчих курсах», - повідомила Драганчук.

Серед переваг навчання на підготовчих курсах заступник міністра назвала наступні: можливості інтегруватись за новим місцем проживання перед початком навчання в вузі; отримання стипендії у розмірі 4590 грн (за 2 місяці підготовки), можливість проходження підготовчих курсів в провідних вузах (до переліку входить 7 кращих вузів країни).

Драганчук зазначила, що після проходження курсів особа має можливість вступити до того ж вузу або будь-якого іншого із 195, де діють спрощені умови вступу.

У міністерстві прогнозують, що із 2200 студентів, які очікуються в поточному році, щонайменше 1475 осіб вступить до 25 пілотних ЗВО, а від 500 до 750 осіб скористаються можливістю, які надають підготовчі курси.

Під час колегії повідомили, що за результатом вступної кампанії 2020 року до закладів вищої освіти вступило 2026 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій (через освітні центри «Донбас-Україна» - 1629 осіб; через освітні центри «Крим-Україна» - 397 осіб), що на 8,6 % перевищує показник 2019 року, який становив 1865 осіб.

Читайте також: Шкарлет розповів, як карантин може вплинути на проведення ЗНО

У Мінреінтеграції відзначають, що майже 300 тис. молодих громадян, які на сьогодні проживають на тимчасово окупованих територіях, досягли 14-18 років і перебувають під постійним впливом пропаганди Російської Федерації, що спотворює історичні факти, викривлює уявлення про Україну, громадянами якої вони є, та загрожує знищенню української ідентичності. У таких умовах молодь з тимчасово окупованих територій України фактично втрачає можливість реінтегруватися в українське суспільство. Відтак, зараз створюються умови для мотивації молоді з ТОТ переїхати до інших регіонів України та стати повноцінними носіями української ідентичності та європейських цінностей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-