Вища рада правосуддя торік звільнила майже 250 суддів

Вища рада правосуддя торік звільнила майже 250 суддів

Укрінформ
Вища рада правосуддя минулого року звільнила 247 суддів із різних підстав.

Такі дані містяться в інформаційно-аналітичному звіті про діяльність Вищої ради правосуддя у 2019 році, оприлюдненому на сайті ВРП.

“У 2019 році ВРП звільнила з посад із різних підстав 247 суддів”, - ідеться в повідомленні.

Зокрема, зазначається, що торік ВРП ухвалила рішення щодо звільнення 148 суддів за загальними обставинами, що майже вдвічі менше, ніж у 2018 році (293 судді).

Читайте також: ВРП звільнила двох суддів у Харкові, які відпустили поборника "ХНР" з-під варти у залі суду

У відставку у 2019 році було звільнено 132 судді (у 2018 році – 211), у зв’язку з неспроможністю виконувати повноваження за станом здоров’я – 1 (у 2018 році – 6), у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням – 15 (у 2018 році – 76).

Крім того, протягом минулого року ВРП ухвалила рішення про звільнення з посад 99 суддів за особливими обставинами. Із них 66 суддів були звільнені за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді. Крім того, рішення про звільнення 53 суддів ухвалено за поданнями Дисциплінарних палат ВРП, 2 – за рекомендацією ВККСУ, 11 – за результатами перегляду рішення Вищої радою юстиції після скасування Верховним судом постанови Верховної Ради про звільнення судді за порушення присяги, а також після перегляду рішення Європейським судом з прав людини.

Читайте також: ВРП відправила у відставку шістьох суддів

Ще одне рішення про звільнення судді з посади ВРП ухвалила у зв’язку з порушенням ним вимог щодо несумісності.

Водночас, 32 з вказаних 99 суддів звільнені через невідповідність займаній посаді за результатами кваліфікаційного оцінювання відповідно до подань Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Повідомляється, що з початку 2020 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення з посад 78 суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-