Голова Верховного суду нарікає, що Президент час для Круза знайшов, а для неї — ні

Голова Верховного суду нарікає, що Президент час для Круза знайшов, а для неї — ні

Укрінформ
Голова Верховного суду Валентина Данішевська стверджує, що двічі пропонувала зустрітися Президенту України Володимиру Зеленському з приводу законопроєкту 1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування”, проте часу в нього не знайшлося.

Про це вона розповіла в інтерв’ю “ВВС Україна”.

“Двічі я пропонувала президенту зустрітись і поговорити. Один раз публічно і другий раз письмово. Але часу в нього поки що для голови Верховного суду не знайшлося. Хоч я бачила, що нещодавно він мав зустріч з Томом Крузом”, - сказала Данішевська.

Водночас вона додала що бачилася раніше з президентом " на офіційних заходах щодо відкриття антикорупційного суду".

"Ми приємно поспілкувалися. Також в мене була зустріч з приводу приміщення для антикорупційного суду. Я не думаю, що він встиг оцінити, — тим більше, ні з ким не спілкуючись, — те, що відбувається в судовій системі чи у Верховному суді", - зазначила Данішевська.

Читайте також: В ЄС розділили занепокоєння Ради Європи щодо судової реформи в Україні

Вона розповіла, що мала також зустрічі з керівництвом Верховної Ради, під час яких намагалася донести їм, що сьогодні зміни, передбачені законопроєктом 1008, - не на часі.

“Здається, що мені в цілому вдалось переконати співрозмовників, але відповідь така: "Треба вам говорити з президентом", - додала Данішевська.

За словами голови ВС, за рік і десять місяців суд отримав майже 230 тис. справ.

“Лише чотири місяці тому Верховний суд поповнився новими суддями. Тож зараз у нас виникла можливість нарешті ухвалювати рішення в адекватні строки. Ми мали надію, що найближчим часом розглянемо всі залишки і перейдемо до нормального режиму роботи”, - повідомила голова ВС.

Водночас вона зауважила, що не поспішала б стверджувати, що законопроєкт ухвалено, “хоча, звісно, підстав так думати є чимало”.

“Ще є сподівання на те, що здоровий глузд переможе і якісь аргументи все ж таки спрацюють”, - додала голова ВС.

Вона також розповіла, що була присутня на засіданні комітету ВР з питань правової політики, який розглядав законопроєкт 1008 і де говорили і про скорочення суддів Верховного суду.

“Намагалася хоча б там з'ясувати, який все ж таки є аргумент, яка підстава скорочення? Адже в пояснювальній записці до цього законопроєкту жодного слова про Верховний суд не сказано”, - розповіла голова ВС.

Читайте також: За півтора року новий Верховний суд розглянув 120 тисяч справ — Данішевська

Данішевська нагадала, що під час судової реформи у 2017 році Верховний суд був створений наново.

“Це єдина на сьогодні судова інституція, яка працює на повну потужність. Спочатку ми мали тільки 118 суддів, зараз нас 192, і це дозволяє нам розглянути весь вал справ, який до нас надійшов”, - наголосила голова ВС.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 12 вересня підтримала в першому читанні президентський законопроєкт № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".

Законопроєкт передбачає внесення змін до законів "Про судоустрій і статус суддів", "Про очищення влади" та "Про Вищу раду правосуддя".

Фото: пресслужба Верховного суду

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-