В одеському реабілітаційному центрі за дітьми стежать навіть у душі — омбудсмен

В одеському реабілітаційному центрі за дітьми стежать навіть у душі — омбудсмен

Укрінформ
Вихованців одеського центру соціально-психологічної реабілітації дітей утримують в умовах "наближених до тюремних".

Заява про таке оприлюднена на сайті уповноваженої ВР з прав людини за підсумками моніторингового візиту до комунальної установи "Центр Одеської міської ради Одеської області" представника омбудсмена у Південних областях Олександра Остапенка, регіонального представника Валентина Михайлова та громадських спостерігачів.

У будівлі закладу задовільний стан ремонту та рівень забезпечення необхідним побутовим інвентарем, йдеться у повідомленні. "Проте замість отримання реабілітації, діти, які не вчинили правопорушень, безпідставно перебувають в умовах значно гірших, ніж у звичайних школах-інтернатах. В установі діти живуть в умовах, наближених до тюремних", - стверджують спостерігачі.

Зокрема, дітям не дають можливості користуватися інтернетом та кишеньковими коштами. Тим, хто має власний мобільний телефон, дозволяється дзвонити рідним лише раз на тиждень протягом 15 хвилин. "Діти, які навчаються за межами установи, безпідставно зазнають щоденних обшуків на предмет "заборонених речей". Крім того, моніторами був зафіксований незадовільний стан харчування в установі. Більшість дітей скаржилась на їжу з тарганами, волоссям, що знайшло своє підтвердження на момент перевірки. Діти позбавлені можливості отримувати будь-які передачі від родичів", - повідомляє сайт омбудсмена.

Також зафіксовано численні випадки булінгу дітей, в тому числі, з боку адміністрації закладу.

Прийняття душу та заміна одягу безпідставно обмежується до 1 разу на тиждень, а діти взагалі позбавлені можливості носити свої власні речі, а змушені носити одяг, який видають, повідомили представники омбудсмена. Ба більше: адміністрація установи спостерігає за дітьми під час прийняття душу.

Групою зафіксовані численні скарги дітей на незадовільний стан медичної допомоги.

Учасники перевірки зауважили, що отримали від дітей численні скарги на те, що їх примушують відвідувати недільну церковну школу, позбавляють прогулянок навіть у найближчому парку, застосовують до них покарання у вигляді фізичних вправ. Також діти позбавлені можливості відправляти будь-яку кореспонденцію з установи, зокрема, і заяви про злочини до поліції.

Докладний звіт за результатами моніторингу та рекомендаціями буде спрямовано до голови Одеської міської Ради, йдеться у повідомленні сайту омбудсмена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-