Під Радою з молитвами й іконами мітингують проти перейменування УПЦ МП

Під Радою з молитвами й іконами мітингують проти перейменування УПЦ МП

Фото
Укрінформ
Кількасот людей зібрались у четвер біля будівлі Верховної Ради на мітинг проти перейменування УПЦ МП.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Учасники мітингу закликають депутатів не перейменовувати УПЦ МП та не ухвалювати відповідні законопроекти, що, на їхнє переконання, призведе до "православного розколу".

Як пояснив журналістам голова фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський, йдеться про три законопроекти: 5309 "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України", 4128 "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)", а також 4511 "Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором".

Учасники мітингу під Радою тримають у руках ікони та плакати з гаслами, зокрема "Ми молимось, аби Господь дарував вам розум" та "Ми українці і ми православні. Україна - наша земля. УПЦ - наша церква". Водночас вони співають церковних пісень і моляться.

На площі Конституції та Маріїнському парку тим часом посилені заходи безпеки. Ситуація станом на 11:50 спокійна і контрольована.

Читайте також: Епіфаній обіцяє зробити все, аби підняти Українську церкву на високий рівень

Як повідомлялося, 15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія. Саме йому мають дати Томос про автокефалію Православної церкви України, рішення про що 11 жовтня ухвалив синод Вселенського патріархату (материнської структури всіх православних церков світу). Передача Томоса відбудеться 6 січня в Стамбулі після спільної літургії.

Владика Філарет запропонував Верховній Раді після Об'єднавчого собору ухвалити закон, згідно з яким в Україні існуватиме лише одна Православна церква.

20 грудня Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав народних депутатів включити у порядок денний сесії та розглянути у четвер законопроекти, що стосуються релігійних питань. Парубій акцентував, що ці законопроекти "допоможуть Українській церкві здобути ширшу прихильність і підтримку в Україні".

Фото Данііла Шамкіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-