Мовне питання: МОН прокоментувало виконання угоди-1991 про освіту угорців

Мовне питання: МОН прокоментувало виконання угоди-1991 про освіту угорців

Укрінформ
Вирішення питання виконання положень угоди з Угорщиною від 1991 року щодо добросусідства, якою передбачається забезпечення освіти громадян України угорської національності рідною мовою, має відбуватись на правовому рівні.

Про це він заявив Перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець під час Години запитань до уряду у Верховній Раді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Стосовно угод двосторонніх, які були укладені до 1996 року, то це питання стоїть в юридичній площині, воно буде вирішуватися на правовому рівні, оскільки Конституція України була прийнята пізніше, в 1996 році. Питання полягає в тому, чи ці угоди повинні мати вищу юридичну силу. Справа в тому, що норма статті 7 (нового закону про освіту — ред.) вона спрямована на виконання рішення Конституційного суду від 1999 року. Тобто, це юридичне питання і воно буде вирішено правовим методом", - сказав перший заступник міністра, відповідаючи на запитання голови підкомітету з питань міжнаціональних відносин Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Василя Брензовича.

Депутат нагадав, що у 1991 році було підписано договір між Угорщиною та Україною щодо добросусідства. "Там написано наступне: що Україна забезпечує для громадян України угорської національності освіту на угорській мові. В такому разі, якщо договори, які укладені із іншими державами, вищі за внутрішнє законодавство, то чи розповсюджується стаття 7 закону про освіту на громадян України угорської національності?, - запитав Брензович.

Ковтунець зазначив, що Міністерство освіти працює над імплементацією закону про освіту.

"Закон буде виконуватися в частині забезпечення права національних меншин на навчання рідною мовою і вивчення рідної мови", - підкреслив він.

Читайте також: Україна та Угорщина разом працюватимуть над імплементацією закону про освіту - Клімкін

Він також зазначив, що 19 жовтня відбулись переговори з міністром людських ресурсів Угорщини. "Вчора, наскільки мені відомо, відбулись продуктивні переговори з міністром людських ресурсів Угорщини, і ми сподіваємось, що ми знайдемо спільну мову", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон про освіту, який передбачає, що мовою освітнього процесу є державна мова - українська.

В Угорщині, зокрема, висловили обурення через норми про мову навчання для представників національних меншин України.

Україна направила закон "Про освіту" на експертизу до Венеційської комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-