На Банковій розповіли про антикорупційні

На Банковій розповіли про антикорупційні "запобіжники" для суддів

Укрінформ
В Україні діє низка антикорупційних запобіжників у судовій системі, серед яких - прозорий конкурс на посади, моніторинг способу життя суддів, створення Громадської ради доброчесності.

Про це сказав секретар Ради судової реформи при Президенті України, керівник головного департаменту з питань правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський під час експертного обговорення в Укрінформі на тему "Спеціалізований антикорупційний суд: найкращі світові практики та перспективи створення в Україні".

"Розуміючи надзвичайну важливість для ефективного вирішення питання боротьби з корупцією  у судовій системі влади, на рівні Конституції та Закону "Про судоустрій і статус суддів" впроваджено антикорупційні запобіжники. Зокрема, непідтвердження джерела походження майна є підставою для звільнення судді, прозорий конкурс на будь-яку посаду, ми бачимо, як відбувається конкурс у Верховний Суд", - сказав він.

Красовський додав, що ще одним запобіжником, який обговорюється під час сьогоднішнього заходу в агентстві, створення спеціалізованого Вищого антикорупційного суду, який доповнить систему протидії корупції.

"...Запобіжником є участь громадськості у питаннях, які пов'язані з судовою системою. Також політична воля і ті зміни, які відбулися у законодавстві на Конституційному рівні дозволили створити такий орган, як Громадська рада доброчесності, яка допомагає  Вищій кваліфікаційній комісії встановити відповідність того чи іншого кандидата критеріям доброчесності та професійної етики", - наголосив Красовський.

Крім цього, він нагадав, що в Україні запроваджено інститут моніторингу способу життя судді.

"Частина цих встановлених запобіжників вже підтвердила свою ефективність, є питання по Громадській раді доброчесності, які зараз обговорюються, але я думаю, що Вища кваліфікаційна комісія налагодила роботу з радою доброчесності", - додав секретар Ради судової реформи.

Проте, на думку Красовського, встановлені запобіжники потребують певного вдосконалення, а  можливе створення антикорупційних судів має бути широко обговорено у суспільстві: "Широкий професійний та суспільний консенсус з питання організації та функціонування вищого антикорупційного суду - головна передумова його подальшої ефективної роботи".

Експертне обговорення організоване програмою USAID "Нове правосуддя" спільно з Консультативною  місією Європейського Союзу та Антикорупційною ініціативою Євросоюзу в Україні (EUACI).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-