Росія розгорнула масову ІПСО з погрозами угорцям на Закарпатті - експерт

Росія розгорнула масову ІПСО з погрозами угорцям на Закарпатті - експерт

Укрінформ
Росіяни розгорнули масову ІПСО з розпалювання міжетнічної ворожнечі на Закарпатті й надсилають повідомлення з погрозами закарпатським угорцям.

Про це повідомив у Фейсбуці аналітик, експерт з українсько-угорських відносин Дмитро Тужанський, передає Укрінформ.

"У ці хвилини росіяни втілюють чергову ІПСО з розпалювання міжетнічної ворожнечі між українцями та угорцями. Сьогодні, 26 лютого, з самого ранку на мобільні номери, які геолокаційно прив’язані до Закарпатської області України почали надходити повідомлення у месенджері Telegram через бот-систему з однотипним змістом та ідентичним зображенням. Текст містить погрози на адресу угорців із закликами забиратися з України, не раз використаною фразою “мадярів на ножі” + гаслами “Слава Україні” тощо", - повідомив Тужанський.

Зазначається, що повідомлення надходять з акаунтів з кодами мобільних операторів +7 708 (Казахстан) +387 (Боснія та Герцеговина), +996 (Киргизстан).

Читайте також: Орбан заявив, що Україна має бути буфером між Заходом та Росією

За словами експерта, таким чином намагаються створити видимість погроз на адресу угорців України та Закарпаття з боку українських націоналістів та спровокувати міжетнічну ворожнечу.

"Важливі деталі. 1. Тексти угорською мовою є неграмотними з серії “сечі немає терпіти борошна”. Приклад: в угорській мові не кажуть “на ножі”, а кажуть дослівно “під ніж”, тобто kés alá. Приклад 2: типова помилка однини і множини, коли в одному реченні йде спершу звертання на “ти”, а тоді на “множину”, тобто дослівно це звучить у погрозах як “втікай, зрадники”"- додав Тужанський.

Він додав, що подібні погрози чи то через смс, чи то через пошту, чи через написи балончиком на фасадах будівель з'являються геолокаційно на Закарпатті або під закарпатських абонентів останні 3-4 роки. Тужанський акцентував, що аналогічні провокації у 2021-22 роках містили той же текст, стиль та навіть дослівними "повідомлення".

Як повідомляв Укрінформ, на Закарпатті у січні відбулася зустріч українського та угорського міністрів закордонних справ, де обговорили питання щодо збереження та розвитку етнічної угорської нацменшини, що компактно проживає на Закарпатті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-