За обстріли «Джерела нейтронів» у Харкові оголосили підозру російським генералам

За обстріли «Джерела нейтронів» у Харкові оголосили підозру російським генералам

Фото
Укрінформ
Українські прокурори вперше повідомили про підозру в скоєнні злочину екоциду, разом зі злочином агресії та воєнними злочинами, російському генерал-полковнику та чотирьом його підлеглим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Зазначається, що генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про ще одну важливу віху на шляху до забезпечення повної відповідальності Росії за всі скоєні злочини.

За даними слідства, підозрювані віддавали накази на здійснення обстрілів Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів.

У 2022 році по цьому ядерному об'єкту були завдані 74 удари різними видами зброї, авіабомбами, осколково-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколково-фугасними та касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» та «Піон».

Ці атаки не були випадковими, за висновками розслідування, політичне та військове керівництво держави-агресора добре знало про існування та розташування цієї ядерної установки.

«Наскільки нам відомо, це буде перший у світі випадок кримінального переслідування за злочин екоциду, вчинений під час війни. За наявною інформацією, підозрюваний командир також був причетний до злочинів у Сирії. Тоді він не не був притягнутий до відповідальності і тепер воює проти України», - зазначив Костін.

Згідно з висновком комплексної судової інженерно-екологічної та економічної експертиз, навколишньому природному середовищу заподіяно шкоди на суму майже 15 млрд грн. Вартість та обсяги відновлювальних робіт будівель та споруд інституту, які знищено та пошкоджено, становлять понад 30 млн грн.

Читайте також: Суд дав 15 років агенту ФСБ, який готував знеструмлення п’яти областей України

Зазначається, що цифри не є остаточними, оскільки ворожими обстрілами знищено ексклюзивне багатомільйонне обладнання, аналогів якого у світі немає.

«Твердо вірю, що сьогодні ми спільно з усім цивілізованим світом здатні забезпечити невідворотність покарання за подібні злочини. Кожен день спільної роботи наближає нас до відновлення справедливості», – наголосив генпрокурор.

Як уточнили у Службі безпеки України, фігурантом є керівник Західного військового округу збройних сил Росії генерал-полковник Олександр Журавльов.

Його підлеглі, яким теж оголошена підозра:

генерал-лейтенант Олег Маковецький – командувач 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони;

генерал-лейтенант Владислав Єршов - командувач 6-ї загальновійськової армії;

полковник Павло Пілюков - командир 45-ї артилерійської бригади великої потужності;

полковник Євген Геращенко – командир 79-ї гвардійської реактивної артилерійської Новозибківської бригади.

Слідством встановлено, що саме за вказівками підозрюваних у 2022 році російські військові здійснювали прицільні удари по «Джерелу нейтронів» у Харкові. Для цього загарбники застосовували авіаційні бомби ФАБ-500, реактивні системи залпового вогню «Град», «Смерч» і «Ураган». Також обстрілювали цивільний ядерний об’єкт із важкої ствольної артилерії типу «Піон», «Мста-С», «Акація» і мінометів.

Ініційована СБУ експертиза оцінила завдані місцевій громаді збитки в майже 15 млрд гривень.

Підозри всім п'ятьом російським офіцерам оголошені заочно. Їм інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 ст. 28, ст. 441 (екоцид, вчинений за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Читайте також: У Криму «керівникам» ФСБ призначили московських кураторів - партизани

Злочині дії Журавльова та двох його підлеглих – Маковецького і Єршова – додатково кваліфіковані за наступними статтями ККУ:

ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, які призвели до загибелі людей, вчинене за попередньою змовою групою осіб);

ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Як повідомляв Укрінформ, у разі пошкодження ядерної установки «Джерело нейтронів» у Харківському фізико-технічному інституті, яка зазнала обстрілів і бомбардування з боку військ РФ, могли постраждати понад 640 тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-