В Одесі затримали російського шпигуна, який хотів балотуватися до Верховної Ради

В Одесі затримали російського шпигуна, який хотів балотуватися до Верховної Ради

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України провела спецоперацію, у результаті якої в Одесі затримала агента ФСБ РФ, який збирав розвідувальні дані та готував диверсії на території регіону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Останній місяць зловмисник активно займався «розкруткою» власного образу як потенційного кандидата у народні депутати України.

«Для цього він вступив до місцевої громадської організації, яка займається питаннями екології, а також розмістив свою політичну рекламу на декількох пасажирських автобусах, що курсують містом», - ідеться в повідомленні.

За матеріалами слідства, гроші на обидва «проєкти» були виділені російською спецслужбою. Окремо він також запросив для себе винагороду у 5,5 тис. доларів щомісяця.

Також задокументовано, що російський агент намагався виявити локації ППО та засобів берегової оборони міста, у тому числі протикорабельних комплексів Збройних сил України.

Співробітники СБУ затримали фігуранта «на гарячому» під час виконання ним дорозвідки місцевості поблизу одного з українських об’єктів.

За даними слідства, затриманим є місцевий житель, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у жовтні. Тоді ж отримав оперативний псевдонім «Мазепа».

Для фото-, відеофіксації «потрібних» об’єктів, він придбав на чорному ринку спеціальний пристрій прихованої зйомки.

Читайте також: Росія активізувала мережу шпигунів в Україні - Данілов

Передачу отриманих відомостей він здійснював через популярний месенджер, а щоб максимально замаскувати «сеанси» зв’язку використовував різні телефонні номери та акаунти.

«Згодом ворожий агент написав заяву на вступ до кремлівської партії «Єдина Росія» і у разі захоплення регіону сподівався увійти до керівної ланки окупаційної адміністрації РФ», - сказано в повідомленні.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявили мобільний телефон із доказами комунікації з агресором. Також у нього вилучено пляшки з коктейлем Молотова та заяву на вступ до пропутінської партії.

На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала у Донецькій області інформатора ФСБ РФ, який здавав агресору локації базування українських захисників на прифронтових територіях області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-