У Харкові школярі навчаються в метро у дві зміни

У Харкові школярі навчаються в метро у дві зміни

Фото, відео
Укрінформ
У Харкові з понеділка у дві зміни розпочалося офлайн-навчання школярів у приміщеннях станцій метрополітену.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Перша зміна починається з 9.00, друга - з 13.00. За парти в метро сіли трохи більше тисячі школярів, ще один клас - 61-ий, сформували буквально у вихідні. До станцій і назад у рідні мікрорайони школярів привозять автобуси.

На станції «Університет», яка розташовується в центрі Харкова, в першу зміну навчаються лише першокласники. Тут облаштовано сім класів, а також медичний пункт й ігрова зона. Після другого уроку діти отримали перекус - гамбургер і сік.

Для всіх класів поки проводять по три уроки. Для найменших викладають письмо, математику, читання, а також творчі заняття. Для середніх і старших класів - математику, українську мову та літературу, історію України.

Читайте також: Що покласти до наплічника, який школярі братимуть в укриття - поради батькам

За словами мера, наразі, коли батьки побачили в яких умовах навчаються діти, запит на офлайн у метрополітені дещо збільшився.

«Є невеликий резерв, можемо ще відсотків на 10 збільшити кількість учнів. У нас є запит. Будемо продовжувати, хочемо облаштувати ще деякі приміщення та станціях», - сказав у коментарі ЗМІ Ігор Терехов.

У Харківському метрополітені розпочалися заняття для школярів / Фото: В’ячеслав Мадієвський

Як пояснили у міському департаменті освіти, дехто з дітей у зв’язку з навчанням у метро тимчасово перейшов (за документами) в іншу школу, щоб і онлайн-заняття проходили з тими ж учителями, що і в офлайні у підземці. Дехто вирішив не змінювати навчальний заклад, тож відвідуватиме через день офлайн-школу в метро та свою в форматі онлайн.

Також міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив у Телеграмі, що у Харкові задля безпеки школярів під час уроків у метро на кожній станції чергують поліцейські і рятувальники.

Відео: Офіційний канал Міністра внутрішніх справ України

«Уроки в метро. Чи могли б колись уявити, що українські діти будуть навчатися в підземці? Зараз це наша реальність. Принаймні в Харкові», – зазначив міністр.

За його даними, на п’яти станціях Харківського метрополітену навчається 61 клас дітей різного віку.

Читайте також: Понад 80% шкіл вже обладнані укриттями — МОН

Як зауважив Клименко, особливо вирізняються учні першого класу. «Усміхнені, з допитливими очима. Вони наперебій розповідали свої історії. Такі маленькі, а вже бачили війну…», – констатував він.

Поліцейські і рятувальники, за словами міністра, чергують на кожній станції, щоб убезпечити дітей від можливих загроз.

Також задля безпеки патрулі будуть супроводжувати шкільні автобуси під час перевезення учнів із віддалених районів міста.

«Діти неодмінно мають навчатися. А ми, дорослі, маємо створити для них безпечні умови та якнайшвидше перемогти ворога. Працюємо над виконанням цих завдань щодня», – наголосив очільник МВС.

Читайте також: Понад 6,5 тисячі шкіл працюватимуть у звичайному форматі – Шмигаль

Як повідомлялося, 7 липня Рада оборони Харківської області дозволила керівництву та засновникам навчальних закладів відновити очне чи комбіноване навчання за умови наявності захисних споруд, які відповідають вимогам ДБН В.2.2-5-97 (Захисні споруди цивільної оборони. Будинки і споруди. Зі змінами). Жодна міська школа Харкова такого бомбосховища не має.

За інформацією міськради, до Харкова станом на серпень 2023 року повернулося 40% учнів шкіл міста. 1 вересня 2022 року в місті перебувало 25-27% дітей. Водночас 36% школярів залишаються за кордоном. Також повертаються до міста вчителі. Якщо на 1 вересня минулого року в місті працювало 53% педагогів, то зараз - 68%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-