На Київщині відбулась партнерська зустріч щодо реформи харчування

На Київщині відбулась партнерська зустріч щодо реформи харчування

Фото
Укрінформ
У Київській області пройшла партнерська зустріч "Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи".

Про це заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Участь у зустрічі взяли, зокрема, сам Кулеба, очільники семи обласних військових адміністрацій, їхні профільні заступники й керівники департаментів освіти.

Читайте також: Діти-сироти з прифронтових регіонів їдуть на оздоровлення в Анталію

Заступник керівника ОП наголосив, що від якості шкільних сніданків й обідів залежать рівень навчання, здоров'я і психологічний стан дітей. Особливо зараз, коли через війну в дітей зростає стрес і тривога.

"Вони не повинні думати про те, де взяти сили та енергію. Про це потурбуються фахівці", – підкреслив Кулеба.

Як зауважив він, Київська область однією з перших почала змінювати підхід до харчування дітей в навчальних і дошкільних закладах, тож цей досвід уже можуть переймати інші регіони.

Читайте також: У Києві судитимуть посадовців, які «наварили» на шкільному харчуванні ₴4 мільйони

Так, ідеться про створення на базі харчоблоків освітніх закладів опорної кухні, організацію харчування в опорному закладі освіти й філіях, куди доставляються сніданки та обіди, кулінарні хаби, де навчають кухарів для шкільних їдалень, будівництво в Бучі фабрики-кухні, яка годуватиме 10 тисяч учнів, а за потреби воєнного часу – і вимушених переселенців із найближчих громад.

"Це все унікальний досвід, який потребує масштабування", – наголосив заступник керівника ОП.

Кулеба додав, що, після того, як повномасштабне російське вторгнення перервало реалізацію реформи на цілий рік, сьогодні слід працювати з більшими темпами і завзяттям, щоб наздогнати цей час і можливості.

Посадовець висловив переконання, що формат обміну практичним досвідом, пошук варіантів його адаптації для різних регіонів значно пришвидшать процес впровадження реформи на місцях.

Читайте також: Україна планує експортувати понад 50 мільйонів тонн збіжжя альтернативними шляхами — експерт

Своєю чергою Олена Зеленська відзначила важливість такої роботи напередодні нового навчального року, повідомляє Офіс Президента.

"Якісне шкільне харчування має бути доступним для всіх, хто ходить до школи в цей стресовий воєнний час, щоб були сили навчатися, навчати", – наголосила вона.

Учасники партнерської зустрічі відвідали заклади освіти Київської області, де вже успішно впровадили зміни в системі харчування. Гості зустрілися з керівництвом закладів і дізналися про новітні підходи до організації харчування дітей на місцях, специфіку їхнього впровадження і перші результати. Також ознайомилися з різними моделями харчування – базовою, опорною і фабрикою-кухнею, розробленими для навчальних закладів шкільного типу Національною асоціацією громадського харчування.

Окрім того, учасники зустрічі відвідали будівництво фабрики-кухні в місті Буча.

Керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк поінформував гостей про стратегію й основні напрями роботи, зокрема про посилення спроможності громад, модернізацію матеріально-технічної бази й розвиток кадрового потенціалу.

Читайте також: Школи і дитсадки отримали можливість самостійно обирати модель харчування — Зеленська

"Наше завдання – не модернізувати кухні, замінити обладнання й прибрати або додати щось до меню. Ми з вами маємо амбітніші плани. Ми прагнемо зробити так, щоб якомога більша кількість дітей мала доступ до здорової їжі", – зазначив посадовець.

Як повідомлялося, реформа шкільного харчування ініційована першою леді України Оленою Зеленською ще до повномасштабного вторгнення російських військ.

Презентація нового шкільного меню відбулася у травні 2021 року. 1 січня 2022 року завершився перехідний період з оновлення системи закупівель й освоєння нових технологічних карт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-