Заява путіна про пам’ятник Катерині II в Одесі підштовхує до рішучіших дій - Братчук

Заява путіна про пам’ятник Катерині II в Одесі підштовхує до рішучіших дій - Братчук

Укрінформ
Заява президента рф володимира путіна про пам’ятник російській імператриці Катерині II в Одесі спонукає до «більш рішучих дій» з боку міської влади.

Так прокоментував 28 жовтня речник Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі національного телемарафону ситуацію, пов’язану з демонтажем цього пам’ятника, передає Укрінформ.

«Треба подякувати, звичайно, з деякою іронією, тому чудовиську (путіну – ред.), що 27 жовтня виступало десь там на Валдаї. Він остаточно, мені здається, в цьому питанні (демонтажу пам’ятника Катерині II в Одесі – ред.) поставив крапку, якщо хтось ще сумнівався. Пам’ятаємо цю цитату: «радикальні націоналісти не можуть навіть зняти Катерину, яка заснувала – ну бреше, як зазвичай, – Одесу. Бачите, стоїть…», – зазначив Братчук.

Речник ОВА наголосив, що це має спонукати «до більш рішучих дій, перш за все, чинну міську владу».

Він зауважив, що є прихильником дотримання законодавства, але змушений констатувати, що пам’ятник Катерині II в Одесі є явно «російським імперським наративом».

Читайте також: Подоляк анонсував «швидке зникнення» пам’ятника Катерині ІІ в Одесі

«путін нас почув, він нам це сказав, нагадаю. І я думаю, що врешті, це питання буде закрите», – підсумував речник ОВА.

Як повідомлялося, ще 20 жовтня завершилося опитування жителів Одеси, проведене згідно з розпорядженням міського голови № 404 від 20.09.2022 «Про порядок проведення консультацій із громадськістю у формі електронного опитування щодо вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси». Опитування тривало протягом місяця, до участі в ньому допускалися члени територіальної громади Одеси, які досягли 18 років і місце проживання яких зареєстровано/задекларовано на території м. Одеси.

В онлайн-опитуванні взяли участь 7796 одеситів, які відповіли на сім запитань організаторів, причому 50,2% жителів (3914 учасників) висловились за варіант демонтажу пам’ятника.

Читайте також: Більшість українців схвалюють декомунізацію та дерусифікацію

Одеська обласна військова адміністрація вважає, що міська рада Одеси має невідкладно вирішити, згідно з чинним законодавством, питання про демонтаж і передачу до музею цього пам’ятника.

Коментуючи результати опитування, речник ОВА заявив: «Позиція обласної військової адміністрації, яку підтримав Президент України, відповідаючи на петицію щодо пам’ятника російській імператриці, відома: усе має бути згідно з вимогами чинного законодавства – демонтаж необхідно виконати. Думаю, що міська влада не просто визначиться, а зробить те, що повинна зробити відповідно до настроїв містян і вимог закону».

путін напередодні, виступаючи на Валдайському форумі, повторив російський міф про Катерину Другу як «засновницю Одеси», заявивши, що «націоналісти не наважуються» знести її монумент у місті.

Фото: Одеський кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-