U-LEAD дає рекомендації громадам щодо утилізації будівельних відходів унаслідок руйнувань

U-LEAD дає рекомендації громадам щодо утилізації будівельних відходів унаслідок руйнувань

Укрінформ
Експерти Програми «U-LEAD з Європою» надали рекомендації щодо поводження з будівельними відходами у громадах, які зазнали руйнування інфраструктури внаслідок російської збройної агресії.

Про це Укрінформу повідомили у U-LEAD.

Поводження з відходами, правило 72 годин для порятунку людей, які могли опинитись під завалами, важливість комплексного підходу до відновлення територій обговорювали представники громад Дніпропетровської та Запорізької областей під час інформаційної сесії, організованої Регіональним офісом U-LEAD у Запорізькій області.

«До воєнних дій громади починали працювати над розробкою комплексного плану поводження з твердими побутовими відходами та боролися зі стихійними сміттєзвалищами, проводили інформаційні кампанії з цієї тематики та прагнули до сортування, європейського підходу. Через воєнні дії у багатьох громадах зруйнована інфраструктура, на місці будинків або приміщень утворилися руїни, з якими необхідно щось робити», - наголосила керівник Регіонального офісу Тетяна Бордюг.

Зазначалося, що через обстріли та вибухи у громадах руйнуються будинки, об'єкти інфраструктури, а також можуть виникати ситуації, пов'язані з витоком небезпечних речовин. Унаслідок цього нагромаджується будівельне та побутове сміття, яке відрізняється від звичних відходів.

Читайте також: У громаді Одещини для переселенців проводять арттерапію

Експерт з питань управління відходами Програми «U-LEAD з Європою» Дмитро Лазненко зауважив, що першими на місце після руйнування об’єктів прибувають рятувальними, представники силових структур і медики. Перші 72 години є надважливими, оскільки це період, коли ще можна врятувати людей, які потрапили під завали, перебувають у небезпеці та постраждали від вибухів. На цьому етапі необхідно акцентувати увагу на питаннях порятунку життя та полегшення страждань людей, що опинилися в зоні ураження, а також на допомозі у проведенні рятувальної операції.

Після того, як на місці події рятувальники провели обстеження території та необхідну роботу, настає фаза відновлення. На цьому етапі громаді доведеться вирішувати такі ключові питання, як завершення обробки/переробки відходів руйнування, а також перехід до сталого функціонування системи управління.

Експерти рекомендують на цьому етапі створити підприємство, яке буде займатися обробкою або переробкою окремих відходів. Крім того, потрібно створити сталу систему управління відходами (у тому числі будівельно-ремонтними). В результаті на території населених пунктів громади будуть ліквідовані або відновлені зруйновані об’єкти.

Читайте також: Громади Черкащини отримали від U-LEAD генератори та ліхтарі

У U-LEAD також повідомили, що минулого тижня Оратівська, Дашівська та Іллінецька громади Вінницької області отримали від Програми набори гуманітарної допомоги від «Прихисток», та «Освітлення», які включають все необхідне для забезпечення проживання переселенців. Ще сім громад Вінничини очікують доставлення допомоги найближчим часом.

В набори гумдопомоги входять намет, ліжка, спальні мішки, каремати, ковдри, баки для води, гігієнічні набори, а також генератори та вуличний освітлювач.

“Протягом багатьох років «U-LEAD з Європою» надає підтримку громадам у процесі реформи місцевого самоврядування, надаючи консультації та проводячи навчальні заходи для посадових осіб. В такий важкий період ми, розуміючи потреби громад, сформували базові набори, які допоможуть їм облаштовувати прихистки для внутрішньо переміщених осіб. Сподіваюсь, що така підтримка в кризовий період посилить стійкість громад”, – сказав керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області Віталій Швець.

Як повідомлялося, у квітні-травні 250 громад України отримали невідкладну допомогу від U-LEAD, яка стала в пригоді під час подолання наслідків воєнних дій на територіях громад. Зокрема, громадам передали генератори, освітлювачі, ланцюгові пили, відрізні машини, необхідні для первинних ремонтних робіт, пов'язаних із наслідками воєнних дій. Також для облаштування прихистків для переселенців Програма надає намети, похідні ліжка, каремати, спальні мішки, ковдри, баки для питної води на 1000 літрів, потужні генератори, базові та гігієнічні набори. Крім того, експерти Програми консультують і надають роз'яснення щодо актуальних питань законодавства, продовжують проводити інформаційні сесії.

Читайте також: Тростянецька громада за підтримки U-LEAD відновлюється після окупації

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-